Snäll

Hej!

Jag tycker om ord. Jag tycker om att läsa ord, att skriva ord och att tala ord. Jag tycker om att tänka på ord. På vad orden egentligen står för och vad de gör med mig, alla dessa ord.
Ordet snäll är ett ord som jag har tänkt mycket på. Det har nämligen hänt flera gånger senaste tiden att någon har sagt till mig att ”Du är så snäll”, ”Det var snällt av dig” och jag har även fått höra att jag ”ser snäll ut”.

Som jag tidigare berättat fick jag när jag var liten ofta höra att jag var snäll. Egentligen tyckte jag inte om att jag sågs som snäll för jag ville inte vara snäll eftersom det för mig betydde mesig, feg, ointelligent och ensam. Det handlade framförallt om att omgivningen hade stora förväntningar på mig och hur jag skulle uppföra mig. Jag var ju den som kunde ges uppdrag eftersom jag var snäll och gjorde vad jag blev ombedd eller tillsagd. Därför var jag den som till exempel fick gå ärenden och passa barn. Andra barn slapp massor med saker för de vuxna litade inte på dem för de var inte ”snälla”. Jag var inte alltid glad över den fördelningen men för mig var det självklart att ställa upp och hjälpa till. I ärlighetens namn var det ju också rätt behagligt att slippa skäll och tillsägelser som många andra fick.

För ett antal år sedan gavs boken ”Konsten att vara snäll” av Stefan Einhorn ut. När jag nu tittar igenom boken så inser jag att jag nog är glad över att jag fortfarande ses som snäll. För det handlar inte om att vara mesig, feg eller ointelligent. Framförallt handlar det inte om att behöva vara ensam. Det känner jag nu när jag börjar komma underfund med vad pensionärslivet kan komma att bli för mig.

Fast jag kände en annan tillfredsställelse med mig själv när jag för någon dag sedan fick höra ”Bra jobbat”!

Kram Inger

7 Replies to “Snäll”

 1. Hej! Tack för att jag får ta del av dina tankar.Ordet snäll har jag också tankar omkring. När jag kom till Stockholm 1959 fick jag arbete i en livsmedelsaffär. Där sa kunderna “snälla fröken” vad det än gällde. Jag kände då att jag bara gjorde det som tillhörde mitt jobb. För att vara snäll borde jag ha gjort något extra. Det sitter kvar i mej ännu idag, 60 år senare.

 2. Jag tror att ords betydelse är relaterade till i vilken situation de används i och i vilken situation du själv befinner dig i.
  Om någon säger ’det var snällt av dig’ alternativt ’det var rart av dig’ är det för mig generellt en positiv reaktion på något jag gjort eller sagt.
  Får jag däremot i stället höra ’bra jobbat’ känns det som att mitt agerande betygsätts och att jag presterat något jag egentligen inte är kapabel till.
  Orden i alla dess tolkningar…Intressant, mycket intressant.

 3. Så olika innebörd ord kan ha för oss!
  Jag är känner mig lyckligt lottad som fått leva bland snälla (omtänksamma vänligt sinnade..) människor. För mig är ordet snäll ett positivt ord. Klart det är kul att få höra ‘bra jobbat’ men det är mer fyllt av krav tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...