Förväntan

Hej!

”Mamma, du är konstig, du tänker tankar som ingen annan skulle få för sig att tänka”! Så sa en av sönerna till mig när jag framförde en för mig helt relevant synpunkt.

Kan det vara så att jag tänker mycket annorlunda än alla andra? Även om varje människa är unik så tror jag inte det. Jag tror emellertid att eftersom mitt liv är unikt så beror mitt tänkande på att min ”ryggsäck” ser ut som den gör. All fostran i en speciell kontext, all input som jag har tagit emot, alla människor som jag har mött dvs. allt det som har varit mitt liv har naturligtvis påverkat mitt sätt att tänka. Jag är emellertid inte ensam om att ha vuxit upp och levt under ungefär samma omständigheter som en massa andra människor.

Det pratas mycket om 40-talisterna och hur de har blivit som människor. Trots att det nu är vi 50-talister som går i pension och därigenom börjar räknas till generation äldre så pratas och skrivs det inte så mycket om hur vi är. I varje fall ser och hör jag inte det. Vi har bara glidit med på något sätt. Barnen som föddes under andra världskriget och åren efter krigets slut har ju ett annat utgångsläge än vi och våra föräldrar var ju präglade av tänket som rådde under dessa år.

Det har hänt mycket under vår livstid. Det var oro i världen med kalla kriget, The Beatles dök upp, studentprotester skakade etablissemanget och Flower Powerrörelsen förfärade. Vi tillhör dem som kommer ihåg när president Kennedy blev skjuten, när vi fick högertrafik och när månen bestegs. Vi fick betyg i småskolan, förutom i skolämnena även i ordning och uppförande. Studenten avskaffades och åldern för att få handla på systembolaget sänktes precis när det var dags för oss.

Jag känner mig trygg när jag likt Gunnar Sträng, som var finansminister under vår ungdom, har både hängslen och livrem. Detta gör kanske att jag funderar för mycket på vad som kan hända istället för att bara låta det hända.

En sak som jag inte funderar på så mycket utan som jag bara låter vara är emellertid min kärlek till mina barn som får mig att tänka.

Kram Inger