Trevligt

Hej!

Ibland känns det som om saker och händelser på något märkligt sätt hänger ihop.

Jag skrev i ett blogginlägg att jag hade haft ett trevligt halvår som pensionär. När jag någon dag senare som vanligt läste serierna i tidningen så hittade jag den här strippen (se bild ovan). Det fick mig att fundera över ordet ”trevligt”. Vad betyder det och vad innebär det? Jag inser ju att det kan betyda och innebära helt olika saker för varje människa på jorden så jag begränsar mig till att försöka förstå vad det innebär för mig.

Att skriva att tiden som pensionär varit trevlig innebär ju inte att resten av mitt liv har varit otrevligt. Jag tror emellertid inte att någon människa kan säga att livet bara har varit trevligt. För det är ju så här och nu citerar jag Pjotr Andrejevitj Pavlenko, 1899–1951, sovjetisk författare, ”Livet – det är inte de dagar som gått utan de dagar man minns.

Det lär finnas människor som kommer ihåg allt vad de har varit med om. Jag är mycket tacksam för att jag inte tillhör dem. Det är fullt tillräckligt att komma ihåg ett antal dagar, både sådana som jag minns med glädje och värme och dem som jag minns med sorg och smärta.

Att sitta i ”Grytan” i Pildammsparken tillsammans med en god vän och lyssna på två spännande 75-pluskvinnor som samtalar om sina liv är en trevlig upplevelse. Att få umgås med barnbarn är också en trevlig upplevelse. När båda sakerna inträffar samma dag så blir det ett exempel på en trevlig dag som jag kommer att minnas.

Att ligga i en hängmatta vet jag inte om jag vill kalla trevligt men avkopplande kan det ju vara förstås så nu måste jag ju fundera en stund på vad annat som är avkopplande!

Kram Inger