Släkten

Hej!

Vi har haft besök från England. Två underbara kvinnor, vår nästkusin 76 år gammal och hennes brorsdotter 40 år gammal.

När jag tänker igenom besöket så dyker den vackra psalmen ”Härlig är jorden” upp i mitt huvud. ”Tidevarv komma, tidevarv försvinna, släkten följa släktens gång”.

Besöket präglades mycket av släktens historia men vi fick också hopp om fortsatt kontakt. Vår nästkusin bodde i sin ungdom en längre period i Sverige och skaffade sig vänner och minnen här. Hon har även varit på besök många gånger genom åren och familjemedlemmar härifrån har besökt England. Hon kommer fortfarande ihåg platser som hon besökt men även en massa svenska ord och fraser som hon förtjust delgav sin yngre släkting som aldrig varit i Sverige förut.

I ett annat sammanhang var det en familjemedlem här i Sverige som nyligen av en slump upptäckte släktskap med en bekant.

Min pappa och hans bror började släktforska på äldre dagar. De letade i material som fanns då. De var bland annat över i Köpenhamn och fick information. Det blev ett släktträd som sedan Olle har fortsatt att utveckla nu med dagens avancerade metoder. Han har hittat ett mycket stort nätverk. Detta träd har nu fyllts på med information från våra kära släktingar men det finns fortfarande trådar att knyta samman, årtal att fylla i och frågor att ställa.

Till viss hjälp har vi en massa gamla kort, diabilder och filmer. Tyvärr finns det nu inte så många kvar som kommer ihåg vem personerna är och deras plats i trädet.

Då är det roligt att veta att det finns yngre familjemedlemmar som tycker att det är spännande med släkten. Det ger en sorts tröst att känna att någon bryr sig, att människor inte bara försvinner utan någon minns.

”Släkten följa släktens gång”

Kram Inger