Bekräftelse

 Hej!

Här kommer det vi inte skulle glömma!
Älskar er
Mamma”

Så stod det på lappen vi fick. Jag var mer än femtio år gammal när jag fick lappen i min hand. Jag minns inte omständigheterna kring lappen men texten kommer jag aldrig att glömma. Det var första gången jag upplevde att mamma använde ordet älskar. Jag minns hur jag blev en mycket liten flicka när jag läste det. Ordet “er” syftade på hela familjen men jag kände ändå att det var så stort för mig. Jag hade alltid känt mig älskad men att få ordet direkt var oerhört kraftfullt. Efter den händelsen var det som om någonting lossnade inom mig. Jag började själv använda ordet som kan vara så svårt att säga. Det kan vara svårt att säga därför att det innebär att du blottar ditt innersta, en primitiv känsla som du inte kan veta hur mottagaren ska uppfatta.

Om du seriöst säger till en annan människa ”Jag älskar dig” så öppnar du upp dörrar. Dörrar till en annan människas innersta. Ett inträde som kanske inte alltid uppskattas så plötsligt kan samvaron med den andre bli kravfylld och begränsande. Det kan innebära att du blir avvisad och det är en hemsk känsla. Därför tror jag att många inte vågar säga de tre orden som för oss alla kan göra stor skillnad.

Ordet älskar innefattar så många nyanser beroende på vem du tänker på. För mig betyder ordet att jag är glad och tacksam för att just du finns i mitt liv och genom att du finns här hos mig så blir jag bekräftad som människa.

Att inte bli bekräftad innebär att du inte finns. Den känslan upplevde jag starkt när jag var sjukskriven för utmattningsdepression och utbrändhet. Det är en hemsk känsla och den kan vara förödande. Jag tänker på alla dessa människor som gör fruktansvärda saker som jag är säker på ofta beror på att de inte blivit bekräftade av sunda människor.

Nu menar jag inte att vi ska missbruka ordet älskar. Det finns många andra ord som kan väcka liknande känslor och ofta behövs inga ord alls. Det viktigaste är att vi vågar vara ärliga mot varandra och visa att vi bryr oss. Det kan var och en göra på många olika sätt. Det finns inget rätt eller fel.

Kram Inger