Spontanitet

Hej!

En dag när jag som vanligt satt vid mitt köksfönster så kom det en liten blåmes flygande mot rutan. Den stannade upp och fortsatte med sitt flaxande precis i övre fönsterhörnet. Den stannade där tillräckligt länge för att jag skulle känna att den faktiskt tittade in. Jag har aldrig varken förr eller senare sett en blåmes här i närheten. Inte ens i parken. Var kom den ifrån?

Jag har blivit upplyst om att blåmesen står för spontanitet, att leva och agera helt i nuet. Det låter som ett budskap riktat till mig. Jag känner mig ibland väldigt låst i mina värderingar och i mitt agerande. Tillsammans med en vän tränar jag på att vara spontan. Vårt senaste spontana projekt har vi bara bestämt två dagar i förväg. Det kan ses som en framgång.

Varför är det viktigt att vara spontan? Jag tycker om att, likt gamle finansministern Gunnar Sträng, ha både hängslen och livrem. Därför planerar jag för alla eventualiteter. Jag har oftast både en plan A och en plan B. Detta kan ibland vara stressande, framförallt för min omgivning. Jag inser dock att detta kan vara orsaken till att jag, likt många andra, periodvis inte mår så bra.

Naturligtvis kan man analysera detta ordningsbehov ända tillbaka till min barndom om man nu behöver en förklaringsmodell. Jag får ju inte göra fel och genom noggrann planering kan jag i alla fall intala mig själv att jag har gjort vad jag har kunnat för att allting ska bli så bra som möjligt för mig men framförallt för alla andra. Förvånansvärt nog uppskattas inte alltid denna ambition av min omgivning. Människor försöker, ofta på ett fint sätt, markera för mig att de är fullt kompetenta att ta ansvar för sig själva och reda ut sina liv utan min medverkan.

Denna insikt kan var tung att bära för en kontrollfreak som jag. Jag har levt ett liv som alltid har inneburit omhändertagande av andra. Att då som pensionär ta till sig att världen fungerar utan att jag har stenkoll kan kännas tomt. Livet kan kännas tomt och innehållslöst om man inte fyller det med något som Hasse och Tage sa för många år sedan.

Så det gäller att fylla livet med meningsfullt innehåll.

För någon dag sedan fick jag helt spontant för mig att det skulle vara kul att gå och dansa Squaredance.

Kram Inger