Babel

Hej!

I går startade, till min stora glädje, vårens säsong av ”Babel”. Det är verkligen intressant och utmanande att lyssna till dessa fantastiska författare som har kraft och mod att skriva böcker. Det är ju väldigt utlämnande att dela med sig offentligt av sina tankar och funderingar.

Jag har en bok som Kristina Ohlsson har skrivit. Hon delar där med sig av sina tips kring hur man skriver för att det ska fungera. Hon delger oss också sina erfarenheter av branschen i övrigt. Det är ju inte så enkelt som att bara jag bestämmer mig för att skriva en bok så blir det en. Det blir en text som sen har en lång resa framför sig innan den i bästa fall blir en utgiven bok. Sedan kommer kanske det svåraste. Boken ska hitta sina läsare och det ska helst vara så många så att du kan få en rimlig inkomst och blir peppad att skriva en ny.

Babels författarpanel talade i går om ”Kittyböckerna”. När jag var nybliven läsare så läste jag om Kitty, den unga detektiven. Det var en oerhört konservativ miljö som präglade Kittys liv där hon löste en massa mysterier. Men hon var flicka! Det finns många hundra berättelser och alla var precis likadana i sin framställning. Det var det som gjorde dem trygga att läsa. Det fanns många olika serier i den här genren. De var tydligt uppdelade i flick- och pojkböcker. Redan på omslaget så förstod man utan tvekan vem böckerna riktade sig till. Jag kände mig inte alltid helt bekväm när jag dristade mig till att även läsa pojkböckerna. I går fick jag äntligen bekräftat att det finns fler kvinnor som gjort det! Tack och lov! Det är inte lätt när man tror sig vara ensam i världen om att ha suspekta hemligheter.

Att läsa olika typer av böcker skapar en förståelse för andra människors tankar och liv. Jag skulle önska att många fler människor i världen skulle få möjlighet att läsa själva eller få lyssna till andra människors berättelser. Framförallt vill jag heja på alla människor som liksom jag tycker det är kul att skriva och som är villiga att dela med sig av sitt skrivande!

Kram Inger