Kommunikation

Hej!

Det är ont om närkontakt i dessa dagar. Då får kontakt skapas på andra sätt. I helgen har jag, under pseudonymen Faster Elsa, varit testdeltagare i en internetbaserad konferens under uppbyggnad. Det var lärorikt och inte särskilt svårt. När väl konferensledaren har koll på allting så leds deltagarna genom konferensens olika delar på ett klart och tydligt sätt. Jag tror inte att man egentligen behöver ha så mycket datorvana eftersom allting kan kommuniceras med bild och tal precis som vid en fysisk konferens.

I den situation som världen nu befinner sig så är detta med digitala konferenser ett utmärkt verktyg. Det finns många fördelar och en av de större fördelarna menar jag är den tid som all världens konferensdeltagare kan lägga på sitt privatliv istället för att lägga den på resor och hotellboenden. Tänk om en positiv efterverkning av Corona kan bli att många minskar sin stress genom lugnare tempo. Fler kanske t.om. får behålla sina nära och kära. De får ju känna av det nu.

Några som inte kan ha kommunikation på distans är fotbollsdomarna. Jag har befunnit mig i fotbollsvärlden i mer än femtio år. Det har länge varit känt i fotbollsvärlden att domare är en utsatt grupp. Det är helt klart att attityderna hos åskådarna har förändrats i fel riktning. I stället för att följa nolltoleransprincipen så har okvädningsorden och hatet mot domarna blivit etter värre. Tänk om en positiv efterverkning av Corona kan bli att dessa så kallade fotbollsfans, som tyvärr fördärvar upplevelserna för de riktiga fansen, inser att livet blir ganska trist utan fotboll vilket kan bli konsekvensen när ingen orkar vara fotbollsdomare. De får ju känna av det nu.

Jag är mycket medveten om att det finns många fler som inte kan kommunicera med hjälp av den digitala världen. Förhoppningsvis kan de använda telefon men för denna grupp är det inget som kan ersätta det fysiska mötet. Många människor är vana vid att tillbringa sina dagar i ensamhet. De som kan och har möjlighet hittar förhoppningsvis på olika sysselsättningar även utanför hemmet. I dessa dagar är ju emellertid även dessa människors möjlighet till fysisk kommunikation begränsad. Det är inte så lätt eller roligt, inte ens om man är van. Tänk om en positiv efterverkning av Corona kan bli att de som inte är så noga med kommunikationen med sina nära och kära i vanliga fall, inser vad det innebär att inte ha tillgång till dem. De får ju känna av det nu.

Var rädda om er!

Kram Inger