God morgon

Hej!

God morgon står det på skärmen när jag sätter på datorn klockan nio denna sista måndag i augusti. Visst är det fantastiskt att bli hälsad god morgon av en maskin! Det gör att jag börjar fundera kring det här med vad vi egentligen säger och menar när vi möter människor och när vi tar avsked.

En älskad människa som visste att det kanske var sista gången vi möttes sa till mig uppgivet: ”Folk säger ha det bra när de går. Hur kan de säga så när de vet att jag bara ligger här?” Då skämdes jag för jag insåg att jag var en av dem som bara slängde ur sig ord som ”hör till” att man ska säga utan att egentligen reflektera över vad de faktiskt innebär och hur mottagaren tar emot dem.

Så vad innebär då en god morgon? Kan det vara att solen skiner? Kan det vara att jag vaknade upp i min egen trygga säng? Kan det vara att jag helt självklart har ätit frukost i mitt eget kök? Att jag kunnat både dricka och tvätta mig i rent vatten som jag har enkel tillgång till? Att jag har massor med kläder att välja bland? Kan det vara något helt annat? Innan klockan nio den här morgonen har jag hunnit reagera på information från ett mjölkpaket om att jag bör äta mera paj? Jag har också haft en aningen affekterad diskussion med maken.

Dessutom har jag läst tidningen! Tidningen upplyser mig om att i Indien är ”hashtagg Malmö” i Twittertoppen på grund av upploppen. Ryska stridsplan har flugit tätt framför ett amerikanskt bombflyg i internationellt luftrum. Stormakterna tävlar om att utveckla rymdvapen som ska kunna slå ut satelliter. Informationen som ges är imponerande, omvälvande på många plan, ofta obehaglig och skrämmande. Människor som missbrukar saker som kan vara fantastiska, hur ser deras morgon ut?

Ibland kan det emellertid vara bra att bli påmind om det positiva som finns. Som en dator som helt enkelt önskar mig en god morgon utan några baktankar! En morgon som inneburit en viss eftertänksamhet.

För jag har dessutom denna ”Goda morgon” lärt mig att inte bära limegröna kläder vid offentliga framträdanden. Då riskerar jag nämligen att bli viral!

Jag hoppas och önskar att du ska få en bra dag utan för mycket pajätande. Det visade sig nämligen vara falsk information!

Kram Inger