Lögn

Hej!

Skillnad mellan sanningar och lögner sjunger Björn Afzelius.

”Hur är det?” frågar människor varandra i reklamfilmen. Alla som får frågan svarar att det är bra. Det är ju bevisligen inte så att alla har det bra. Ändå svarar vi så.

På Tv igår (oj vad det tittas på Tv) visades forskning kring just lögner. Enligt forskarna så ljuger alla människor minst två gånger om dagen! Vill du veta om den du talar med ljuger så är det bara att ta fram röntgenblicken så ser du tydliga förändringar i huvudet och på fingertopparna. Om inte det fungerar så kan du iaktta förändringar i ansiktshuden och ögonens rörelser.

Det är enkelt att få barn att börja luras, vilket visades i programmet. I förlängningen leder det till att det blir svårt för barn att förstå skillnad mellan sanning och lögn (min reflektion). ”Jag bara skojar!”

Det är emellertid så att inte bara människor ljuger. Även djur ljuger. Fåglar, apor och även grisar (som är nära släkt med människan) har påkommits som notoriska lurendrejare. Fåglarna och aporna ropar ”Vargen kommer!” Grisarna leder sina konkurrenter på villovägar.

Detta för att kunna roffa åt sig mat. Förutom att få föda så handlar det även om sociala system. Fåglarna och aporna agerar ”vakter” och grisarna behöver rangordningen för att gruppen ska fungera. Varför människor far med osanningar behöver jag inte förklara!

En annan Björn heter Ranelid i efternamn. Huruvida allt han skriver i ”Tyst i klassen” är sant vet ju bara han. Jag vet emellertid att jag njuter av att läsa hans fantastiska prosa som ibland nästan är som poesi och det är faktiskt alldeles sant!

Kram Inger