Tiden

Hej!

Bodil Jönsson heter en kvinna som haft stor påverkan på mitt liv. Det har jag nog tänkt tidigare men det blev så tydligt för mig i går när jag läste en ny artikel av henne.

För snart 20 år sedan fick jag diagnosen ”stressrelaterat utmattningssyndrom”. Så småningom började jag förstå att jag måste förändra mitt sätt att tänka för att kunna bli frisk. Denna insikt ledde till att jag började studera fenomenet stress. Det är nu Bodil Jönsson kommer in. För någonstans i den här vevan så kom hennes bok ”Tio tankar om tid” ut. Kapitel ett heter ”Tid – Det enda du har”. Hur hanterar man en sådan insikt? Bodil satte ord på och gav mig förklaringsmodeller till mitt tänkande och i förlängningen också mitt handlande.

Ett begrepp som Bodil använder i boken och som jag inte förr hade hört var ”Ställtid”. ”Ställtid- det är den tid det tar att ställa i ordning, ställa till rätta så att man sedan kan börja göra något”. Efter mycket grubblande kring detta begrepp insåg jag att det var här som en stor del av mitt dåliga samvete skapades. Jag måste inte hela tiden ”göra något” för att visa upp för andra att jag dög. Bodil skriver ”För att hitta nya mönster för mänsklig respekt och mänskliga aktiviteter behöver vi vuxna hjälp av dem som aldrig varit inne i den formella definiera – sin behövdhet – genom-arbete-tiden.” Hon skriver även ”Jag har till exempel aldrig sett en enda bild av Paradiset där människor gör något annat än drönar”.

I gårdagens tidning skriver Bodil bland annat ”Framtiden – den måste få finnas redan i nuet”.

Tack Bodil för dina kloka ord. Jag ska försöka förstå att det är ok efter ett långt arbetsliv att ”Bara vara” om jag känner för det. Kallas pensionär!

Kram Inger