Skärmtid

Hej!

I dag sitter jag i köket och skriver på datorn. Vanligtvis sitter jag i arbetsrummet men Olle sitter där och har ett digitalt möte. För det är ju så i dessa dagar att ingenting är/blir som det brukar vara. Man får vara flexibel på många sätt.

Det får mig emellertid att tänka på det här med den beryktade ”skärmtiden”. Det är ju inte så att mitt nuvarande vardagsliv är sådant som jag trodde det skulle vara som pensionär. Det där med att sitta på en bänk och mata duvorna. Nej, jag har skaffat mig helt andra rutiner som visserligen ibland innefattar duvorna i Pildammsparken, dock utan matning!

Jag har alltid gillat rutiner men inte så att jag enligt mitt förmenande har varit rigid i frågan. Nu i dessa förvirrade dagar har mina införskaffade pensionärsrutiner varit till stort stöd för mig. Det mesta har dock en baksida så även detta konstaterande. Jag ska försöka förklara vad jag menar. Så här är det!

När jag kommer upp på morgonen så kollar jag telefonen. Efter frukosten läser jag tidningen på nätet (fredag, lördag och söndag läser jag papperstidningen). När tidningen är avklarad löser jag två Sudokun och ett WoW på telefonen (Sudoku handlar om matte och WoW handlar om svenska). Därefter kollar jag mejl (jag har bland annat ett antal e-mejlkonton, Messenger och Instagram). Ibland finns det något att kolla på WhatsApp. Om jag inte har något speciellt inplanerat för dagen så läser jag även SVT Nyheter. Jag kollar Outlook för där har jag bland annat min almanacka. Ibland skriver jag något på telefonen eller på datorn.

Om jag vill lyssna på musik så sätter jag på SONOS som finns på läsplattan. Där finns numera även en del böcker på Storytel som jag läser. Jag pratar med Google när jag ska beställa varor. Ibland pratar jag med riktiga människor på telefonen. Då använder jag mitt praktiska headset!

Framåt kvällen tittar vi på TV. Vårt senaste tillskott Netflix gör att vi kan följa serier. Det innebär att vi nu har sett ett antal avsnitt av ”Outlanders” eftersom filmatiseringen likt böckerna är beroendeframkallande. Olle ville så gärna se serien så jag var tvungen att ge med mig!

Så det är ett tufft program jag har skapat för mig. Det blir ett antal timmars hanterande och studerande av apparater.

Finns det månne någon myndighet som har infört regler för pensionärers ”skärmtid”? Det är nog tur att vi tar eget ansvar och använder vår flexibilitet.

Vi har nämligen efter moget övervägande brutit en rutin och köpt en annan sorts kaffe!

Var rädda om er!

Kram Inger