Seder

Hej!

Vi har kvar de gamla parkettgolven i lägenheten. I går lossnade en stavbit. Den kunde oskadd sättas på plats men händelsen satte igång mina tankar.

När vi flyttade in i den nya lägenheten för mer än femtio år sedan så var mamma mycket rädd om golven. Hon fortsatte att vårda golven under alla år som hon bodde i lägenheten.

Mammas omsorg om golven innebar att från och med inflyttningsdagen så fick ingen gå in med ytterskor i lägenheten! På den tiden var det nämligen så att alla behöll skorna på när man kom hem till någon. Många tog därför med sig ”inneskor”. Alla utom en man tog av sig skorna när de kom hem till oss!

I går hade jag ett samtal med reflektioner kring det här med krav som finns på många ställen i världen att kvinnor men även i vissa fall män ska ha något på huvudet.

När vi gick vår söndagspromenad i Pildammsparken efter flytten till lägenheten så hade både mamma och pappa hatt på sig. Historiskt sett så har det varit så att huvudbonaderna visade vilken status man hade i samhället.

Jag fick i morse höra talas om en undersökning som visar att Sverige är det land där flest har en negativ inställning till feminismen (av åtta undersökta länder). Det land där flest inte var negativa var Italien. Tolkningen av detta kan göras i ljuset av hur långt jämställdhetsarbetet har kommit i länderna. Här i Sverige upplever många män sig som förlorare på grund av feminismen. Eftersom Italien har längre väg fram till vår nivå så känns feminismen inte lika hotfull.

Vi tycker nog de flesta av oss att vi har kommit långt i vårt tänk kring det här med människors fria val och kompetens att fatta egna rationella beslut om hur man ska se ut och hur man ska uppföra sig. Eller?

En kvinna fick ett recept på en gryta från en vän. När kvinnan berättade för sin vän att hon lagat mat efter receptet så fick hon frågan om hon hade ätit med händerna!

Det här med var gränsen går för vad som är seder och bruk och artighet är inte enkel eller självklar. Hur toleranta ska vi vara gentemot andras tankar om var gränsen går?

Slutade mamma att bjuda hem mannen som vägrade gå barfota i lägenheten? Nej, han var välkommen i alla fall!

Kram Inger