Ord

Hej!

Den gångna helgen hade vi bokat ett hotellrum någonstans. Bara för att få komma iväg ett tag.  Genom att sitta i en bil få uppleva en sorts frihet. Bryta rutiner. Få en annan utsikt från fönstret. För att kunna känna oss i ett annat sammanhang.  Ordet hotell ger associationer till en sorts värld i världen.

Detta tycker även Kristian Luuk. Han tycker så mycket om ordet att han till första avsnittet av sitt nya TV-program om ord valde just ordet hotell. Ett både informativt, lärorikt och roligt program.

Det lustiga i sammanhanget är att jag just nu läser Theodor Kallifatides bok ”Kärlek och främlingskap” i bokcirkeln. Kallifatides skriver mycket om språk och ordens betydelse. Jag var på en föreläsning med Kallifatides för många år sedan. Jag tänker ofta på hur imponerad jag var av hans språk. Han var oerhört kunnig i svensk grammatik. Jag gick i skolan när grammatikundervisning mer eller mindre osynliggjordes. Kallifatides använde sig även av ord som jag knappt visste fanns. Ofta var det vackra ord som flöt in så naturligt i hans tal. Ändå skriver han, i boken jag läser, att de svenska orden inte räcker till för allt han vill uttrycka. Sitt eget språk, grekiskan, kan han oftast inte använda för det är det inte många som förstår här i Sverige.

En som känner att det bara är på svenska som allting kan uttryckas är Danne Stråhed. Jag hörde honom tala om sitt liv och hur han försökt uttrycka känslor på amerikanska. Det gick lättare när han sjöng ”När en flicka talar skånska”.

I tidningen hittar jag ett citat av en författare vid namn Victor Klemperer. Han sa att ”Ord kan vara som mycket små arsenikdoser: de sväljs helt obemärkt, de tycks inte ha någon verkan men efter ett tag verkar giftet ändå.”

Ja, som det sades i Luuks program, ord döljer mycket om man skrapar på ytan. Ordet hotell är ett sådant ord visade det sig. Vi fick aldrig möjlighet att undersöka saken i helgen eftersom vi bokade av rummet. Men det går fler tåg som man brukar säga. Undrar bara när de går!

Glöm inte måla äggen!

Kram Inger