Varför

Hej!

I veckan fick jag frågan om jag fortsätter skriva min blogg på grund av pandemin. Jag har ju skrivit ganska många inlägg. Frågan triggade naturligtvis i gång mig och jag började själv fundera på varför jag fortsätter skriva.

Jag har kommit fram till att det finns många olika skäl.

För det första så ger måndagsskrivandet min vecka en tydlig början, en struktur, vilket jag trivs med. Jag har aldrig riktigt klarat av att bara låta saker och ting flyta.

Som person har jag ändå under de här två åren lugnat ner mig radikalt. Nu kan jag ge mig tid att skriva och tänka bara för min egen skull. Det är lite som att eftersom jag vet att jag ska skriva så är jag mer vaken och observant på vad som händer både i stora världen och i min lilla bubbla. Det innebär att jag fortfarande anstränger mig för att hålla i gång huvudet såväl som kroppen.

Att gå ut har för mig numera en helt annan betydelse än det hade när jag som tonåring skulle ”gå ut”. När jag fokuserar på aktiviteten och livet omkring mig så blir det mindre viktigt vad jag har på mig och hur folk ska uppleva mig. Det är inte enkelt men eftersom jag medvetet samlar stoff till mitt bloggande så går det bättre och bättre och det gör att jag mår mycket bättre.

Jag läser mycket. Läsandet påverkar självklart mina tankar kring skrivande. Jag stannar upp och analyserar meningar och formuleringar på ett sätt som jag aldrig gjorde tidigare. Det hänger säkert delvis ihop med mitt aktiva läsande i bokcirkeln. Där har jag ju dessutom förmånen att i koncentrerad form få diskutera läsande och skrivande med andra människor. Jag kan lyssna fokuserat på vad andra säger. Det är ju det som är meningen med aktiviteten inte att fundera på vad vi ska ha till middag. Babels intressanta författare ger mig också mycket input liksom att samtala med andra som skriver. Det ger mig perspektiv på mitt eget liv och tänkande. Ofta tvingas jag fundera kring varför jag tycker och tänker på ett sätt som kanske inte alls stämmer överens med andra människors sätt att tänka och att de därmed agerar annorlunda än vad jag gör.

Emellanåt kan allt detta funderande skaka om mig rejält. Ibland dyker det upp saker som jag har förträngt eller bara glömt bort. Då får jag lite perspektiv på livet.

Fast om jag nu inte ska krångla till allting hela tiden så är det enkla svaret på frågan ovan att jag fortsätter skriva för det är roligt!

Kram Inger