Vaccin

 Hej!

I tidningen i dag står det om ett forskningsprojekt som visar att fiskar påverkas av läkemedelsutsläpp. Det är helt logiskt eftersom de aktiva substanserna i ett läkemedel är kemiskt stabila.

En kirurg från 1900-talet hamnar i Outlanderserien i 1700-talet. Hen som betraktas med både respekt och rädsla lyckas bland annat med nöd och näppe undgå att bli bränd på bålet som häxa. Med sina kunskaper lyckas hen tillverka penicillin och göra en spruta.

I media cirkulerar en bild på två barn smittade med smittkoppor. Det ena barnet är vaccinerat det andra är inte vaccinerat.

När jag var tonåring var jag alltid snuvig. Läkaren sa att det hade kommit något som hen kallade ”förkylningsvaccin”. Hen undrade om jag ville prova om vaccinet skulle kunna hjälpa mig. Jag fick ett antal sprutor. Många år senare visade det sig att jag är pollenallergiker.

Som lite äldre tonåring började jag äta p-piller. Det var ett ganska nytt preventivmedel. Dagens p-piller är inte så kraftiga som de jag åt. När jag var gravid första gången blev jag vid ett tillfälle tappad på en stor mängd blod som behövdes för att klargöra något. Efter läkarbesöket föll jag ihop på gatan. Jag födde barnet när det var dags. Några år därefter fick jag missfall. Därefter födde jag ytterligare två barn.

Jag har varit blodgivare. Jag lämnade blod många gånger. När jag efter två lämningar svimmade så fick jag inte lämna mer blod.

För några år sedan fick jag frågan om jag ville vara med i ett forskningsprojekt kring Alzheimers sjukdom. Jag har genomgått många tester, undersökningar och provtagningar.

I torsdags fick jag min första Covidspruta med Astrazenecavaccin. Jag fick då frågan om jag någon gång fått så kallat “förkylningsvaccin”. I dag ska Olle vaccineras.

Kram Inger