Nära

Hej!

I tidningen i dag läser jag om forskare som på olika sätt kommit fram till var maxgränsen går för antalet meningsfulla sociala kontakter som vi människor klarar av. Talen som anges ligger mellan 100 och 250. Det som kallas ”Dunbars tal” säger att vi människor klarar av omkring 150 stabila sociala kontakter. Som så ofta är forskarna inte överens. Resultaten har emellertid använts bland annat när arbetsplatser ska skapas. Frågan som jag ser det handlar om vad som menas med ”nära”. Ta som exempel föregående vecka. Då hade jag trots pandemi och pensionärsskap organiserad social kontakt med andra människor. Men inte var alla ”nära”.

Veckan började med att jag tillsammans med ett antal andra människor deltog i ett digitalt möte om ”källkritik”. Vi delade samma upplevelse och fick samma information. I gruppen fanns tre personer som jag vill räkna som ”nära”.

Jag var på begravning. Den ägde rum i en stor kyrka och antalet deltagare var begränsat. Eftersom det var en familjemedlem som vi tog adjö av så var de flesta närvarande släktingar. Trots det känner jag inte att alla står mig ”nära”.

Jag pratade i telefon med några personer som står mig nära fast jag inte träffar dem fysiskt så ofta.

I går hade jag en utomhusträff med vänner som jag känt i många år. Jag känner att de står mig ”nära”.

Jag har många människor som står mig ”nära”. En del träffar jag fysiskt men många håller jag kontakt med på andra sätt. Jag har också människor som jag sällan har kontakt med men som ändå står mig ”nära”. Jag har inte kollat hur många jag anser vara ”nära”. Men som det står i tidningen kan man inte ha 500 bästa vänner.

En person sa en gång till mig ”Jag gillar inte påtvingade sociala situationer!”. Ibland är trots allt omständigheterna sådana att vi för att det sociala samspelet i vårt samhälle ska fungera förväntas möta människor antingen vi vill eller ej. Vi har dock en egen fri vilja att avstå från ”påtvingade sociala situationer” om vi är beredda att ta de konsekvenser det innebär.

Otrevliga konsekvenser blir det om man glömmer betala parkeringsavgifter. Parkeringsvakter under arbete tillhör inte den grupp människor som jag känner står mig ”nära”!

Kram Inger