Forskning

Hej!

För en tid sedan kom jag i kontakt med en släktforskare. Det roliga var att mannen i fråga är släkt med mig. I slutet av 1800-talet levde och verkade vår gemensamma anmoder. De flesta släktträd består av namn och årtal men här efterfrågades fotografier. Det innebar att de där fotografierna som fortfarande ligger i lådor behövdes tittas igenom och känslominnen rivas upp. För även om huvudet inser att tiden har gått så reagerar kroppen.

Jag har tidigare skrivit om tron att jag ska komma ihåg alla släktingar och deras historia. Det gör jag alltså inte utan det är bara vissa fragment som har fastnat. Där är det bra att korten finns. Vilka kort ska man välja om bilden ska placeras in i ett släktträd så andra kan minnas? Min gamlamorfar var tidig med att fotografera så vi har en del riktigt gamla bilder. Vi har även modernare kort i färg som visar gamla människor. Hur vill man bli ihågkommen om bilden ska placeras i ett släktträd som framtida generationer kan fundera över?

Vad gäller framtida generationer så tittade vi igår på ett program från Kunskapskanalen. Det handlade om ”Nyckelarter”. Forskare har visat att balansen i naturen är fantastisk så länge inte människan lägger sig i. ”Nyckelarter” är de som upprätthåller den här balansen.

Jag hoppas att när mina framtida släktingar tittar i släktträd så ska de ha positiva minnen av sina förfäder!

Kram Inger