Illusion

Hej!

I fredags passerade jag skolan här nedanför. På skolgården samlades barn och föräldrar för årets avslutning. En pappa kammade sonens hår, en flicka rättade till sommarklänningen och många for runt som vanligt. Jag försökte känna något men det kom inga speciella känslor mer än att barnen var lyckliga, lärarna glada och föräldrarna stolta.

En illusion kanske. Jag tänkte på det stora antal avlutningar som jag har bevistat. Som elev innebar skolavslutningen början på ett oändligt sommarlov, åtminstone de första gångerna. Som lite äldre visste jag att jag skulle sommarjobba. Jag visste att lovet skulle tillbringas i sommarstugan och att familjen skulle åka på någon form av resa.

Som lärare kände jag att lovet blev kortare och kortare eftersom förutsättningarna ändrades efterhand och lärarna skulle arbeta i skolan när barnen hade gått på lov och innan barnen kom tillbaka. Dessutom kortades lovkänslan betydligt av att tiden för nedvarvning blev längre och längre och ångesten inför den nya terminsstarten började tidigare och tidigare.

Som förälder hade jag få möjligheter att delta i mina egna barns avslutningar. Det var när jag var föräldraledig som det fungerade. Då var jag den stolta föräldern som kammade hår och rättade till kläder. När barnen gick i skolan bodde vi i hus. Det var nästan som en sommarstuga. Vi åkte alltid på någon resa under sommaren.

De senaste två veckorna har studentkaravanerna passerat förbi vårt hus. Jag hoppas att ungdomarna fick en fin avslutning trots allt och att deras framtid ska bli ljus. Att de ska få jobba och åka på semester. Jag vill inte skriva att det för många kanske är en illusion.

Kram Inger

8 Replies to “Illusion”

 1. Hej Inger!

  Komiskt att jag skrev svar som raderades av mitt alarm på mobilen. Jag som inte skulle ställa alarm på länge.
  Men mina tankar minns jag.

  Äntligen sommarlov!
  Och jag känner så väl i mig i dina ord. Sommarlovet blir kortare och kortare.
  Jag började en gång att räkna hur många dagar jag är ledig men jag gav upp det som tur var. Annars hade jag nog blivit stressad.
  Idag ska jag bada och fika med en fd kollega och vän.
  Igår tog jag andra vaccinationen och var på lunch med körkompisar som jag knappt sett under Pandemin.
  Imorgon ska jag …? Äh vi får se.
  Skriva ska jag varje dag i alla fall.
  Och njuta en dag i taget.

  Kram Inger

  1. Den största nackdelen (kanske den enda egentliga) är att man inte har semester att ta ut. Jag tänker emellertid att det är bara att gilla läget.
   Njut så mycket du kan. Skriv, skriv, skriv,,❤️

 2. Skönt med sommarlov tycker jag 😊
  Fast det har varit uselt med ‘insjungningen’
  Såg en hel del studenter på stan i fredags. Alla såg inte glada ut. Sorgligt 🙁
  Hoppas att den ljusnande framtid är deras!

   1. Ja det är underligt vad återkommande händelser kan väcka minnen både från barndomens sommarlov och senare års semestrar. De var härligare när man var liten. Då upplevde jag ingen stress. Bara när man kom tillbaka till skolan och jämförde vem som var brunast. Det var aldrig jag. 😎

    1. Det fanns somrar när jag satt i sommarstugan iförd “Koreaduffel” och inte ville gå ut 🙄. Det blev inte mycket till solbränna av det😎❤️

 3. …och vips är jag tillbaka till sommarloven på Österlen. Min syster och jag fick nya tofflor. Mina var alltid röda. Efter skolavslutningen när Pappa kom hem från sitt arbete packades bilen och så bar det iväg till sommarkompisarna, bad och äventyr.
  Så lyckligt lottad jag är som fått uppleva detta❤️

  1. Ja Lotta, även om jag inte alltid tyckte att sommarstuga och familjesemester var det häftigaste jag kunde tänka mig så känns det ändå som en privilegierad period i livet.
   ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait