Vänskap

Hej!

I lördags var jag i Vismarlöv. Där finns ett smultronställe, Vismarlövs Café & Bagarstuga, väl värt att besöka. Att sitta ute på landet och äta frukost tillsammans med goda vänner är inte fel en regnig sommardag.

I lokalen satt även en grupp män och pratade med varandra. Några väninnor satt vid ett annat bord och samspråkade. Det var lugn och trivsam stämning.

Jag har tidigare skrivit om vänner men nu kände jag igen hur lyckligt lottad jag är som har vänner. Vänner som kommit in i mitt liv på olika sätt. Jag har vänner från tidig ungdom, från tiden som småbarnsförälder, från arbetslivet, från familjekonstellationer och från äldre dagar. Det är intressant att fundera lite över vad det är som gör att vissa människor ”stannar kvar” medan andra bara passerar förbi. Vissa vänner träffar jag sällan och andra träffar jag ofta. Förr hölls kontakten via telefon nu används ofta sms eller mejl. Det enda jag är säker på är att när jag tänker på mina vänner så blir jag glad och varm inombords och att det finns en känsla av ömsesidighet.

I går var vi i Kågeröd. Olle har barndomsminnen därifrån och vi har många gemensamma minnen från våra första år tillsammans därifrån, eftersom vi då åkte till Kågeröd ofta. Det blev en nostalgitripp genom byn. När vi satt och fikade så dök det upp ett gäng ungdomar i nedre tonåren. Det var lätt att förstå att de var på väg till deras ”hemliga plats” . Minnen dök upp från mitt liv då man fick vara med i en grupp som gjorde lite ”hemliga ” saker. Det mesta var egentligen ganska oskyldigt när man ser på det så här i efterhand men då var det viktigt. Att få vara med.

I går kväll när vi satt och slappade så hördes ett konstigt ljud från gatan och höga ”bus-skratt”. Eftersom jag är notoriskt nyfiken så tittade jag ner på gatan. Då såg jag två mycket unga personer iförda ”hoodjackor” med kapuschongerna uppe, springa tätt ihop vägen ner det fortaste de kunde under höga skratt.

I natt väcktes vi av alarmljud. På parkeringen stod en bil med kraftigt blinkande lampor. Dörren till förarsätet var öppen. Jag ringde 112! I dag läser vi i tidningen att ett antal bilar på vår gata har under natten utsatts för inbrott.

Jag önskar att ungdomarna som vi uppmärksammade i går inser vikten av att välja sina vänner och även att de förstår att de val de gör kommer att påverka deras liv. Det är väldigt enkelt att hamna i lägen där man inte längre har något eget val. Som tonåring har man enligt hjärnforskare tyvärr inte förmågan att göra dessa val. Därför behövs goda vänner från alla åldrar och grupperingar.

Kram Inger