Böcker

Hej!

I veckan som gick besökte jag leklandet ”Funnys äventyr” tillsammans med ett 4-årigt barnbarn. Funnys kulturhus finns på ett köpcentrum nära oss. Det var ett mycket trevligt besök och vi hade lika roligt båda två. Där kunde man promenera in i böckernas och fantasins magiska värld. Vi åkte i Alfons helikopter och klarade oss undan lejonen, vi arbetade i Gubben Pettsons verkstad och pratade med hönsen. Naturligtvis gick vi på cirkus och barnbarnet uppträdde som ”Starke man” och sov i sin egen cirkusvagn. Vi åkte vikingaskepp och ramlade i havet. Som tur var kunde vi simma iland. Barnen i vikingabyn var nya bekantskaper liksom Mumintrollen.

När jag arbetade som pedagog så predikade jag bokens lov och högläsningens betydelse för barnens utveckling. Därför blev jag extra glad när jag upptäckte den stora mängd böcker som fanns i lokalen. Överallt kunde man ta en bok och bläddra i eller sätta sig och faktiskt läsa. Vi åkte inte med sagotåget och vi gick ifrån teatern när det blev för spännande för så kan man göra när man själv får välja.

För ett år sedan så blev jag medlem i en bokcirkel. Jag får ta del av litteratur som jag aldrig själv hade valt. För mig innebär det bland annat att jag läser nya spännande författare. En sådan författare är Jamaica Kincaid vars bok ” (Boken om) Min trädgård” vi har läst. När jag började läsa boken så tänkte jag att jag aldrig skulle orka läsa den färdigt. Men eftersom jag skulle diskutera boken i cirkeln så läste jag trots allt klart boken. Det slutade med att jag faktiskt tyckte om den. Vi ska läsa ännu en bok av Kincaid i höst. Det känns extra spännande efter att jag hört henne prata om sitt skrivande på stadsbibliotekets Författarscen. I går lyssnade jag på en annan författare som vi ska läsa, Douglas Stuart. Han pratade kring sin bok ”Shuggie Bain” som är en av böckerna vi har framför oss.

Att ha fått höra författarna prata om sina böcker ger min läsning nya dimensioner. Jag ser verkligen fram emot höstens bokcirklar.

Även i verkligheten har vi spännande saker att se fram emot som till exempel vem som ska bli vår nya stadsminister!

Kram Inger