Danmark

Hej!

I lördags gjorde vi en mycket spontan utfärd till Danmark. Bara så där! För att nu kändes det mer fritt fram. Mycket riktigt så fanns det ingen kontroll förrän vi kom till gränsen på bron. Där visades fordon fortfarande in till sidan för undersökning. Emellertid undslapp vi denna process och kosan styrdes mot Sjællands Odde. Udden är en lång halvö med Kattegatt på ena sidan. Där tittade vi på de stora färjorna som tog sina passagerare till Århus. Jag slutar aldrig att förundras över att dessa färjor kan sluka så många bilar och dessutom fortsätter flyta. Jag vet att det kan ges vetenskapliga förklaringar till detta men ändå!

Vi for vidare söderut längs västra kusten till staden Kalundborg. Där fanns det hus från många tidsepoker. Ett av de äldsta som vi såg liknade Shakespeares hus i Stratford Upon Avon i England. Danmarkshuset var emellertid invikt på mitten ungefär som om det höll andan. Det gjorde jag, höll andan, eftersom jag åter blev förundrad. Hur är det möjligt att ett hus kan klara sig under så många år och stå kvar utan att falla ihop trots sneda och vinda väggar? Det finns naturligtvis förklaringsmodeller även till detta.

Efter en promenad på den stora kyrkogården med dess många fina olika ”rum” satte vi oss åter i bilen för vidare färd mot Reersø. Reersø liknar tofsen på en tomteluva. Där promenerade vi på randen av ett stup liknande Cliffs of Moher i Irland. Frånsett då att klipporna i Irland är mycket högre och av sten. Eftersom stupen i Reersö bestod av sand så förmodar jag att dessa kommer att eroderas och försvinna fortare är den irländska varianten. Naturligtvis förundrades jag över dessa fantastika bildningar på jorden. Så mycket som är lika men ändå olika. Det finns förklaringsmodeller även till detta men jag blir ändå imponerad. Vi hade utsikt mot Stora Bältbron och vi såg fiskare både med spö och harpun. Harpunerarna fick dessutom fisk!

Nu kan man ju undra över ”trygghetskänslan” under vistelsen i Danmark.

Vi satt i bilen en stor del av tiden och då funderade vi mest över likheten med Skåne. Vi använde en toalett och vi var alldeles ensamma där. Vi hade matsäck med för hela resan. Vi sa hej till ett antal danskar som vi mötte på promenaderna och jag frågade en dansk dam om deras bord var ledigt. Detta på behörigt avstånd. Vi såg inga svenska eller andra utländska bilar mer än precis vid bron.

Så vi kände oss trygga med det eftersom vi ju dessutom är vaccinerade. Danmark är ju så mycket mer än Köpenhamn med omnejd och vi fick en fin, solig och upplevelserik sensommardag bara för att vi kunde!

Kram Inger