Kvinna

Hej!

Jag upplever att nyhetsflödet under senare tid har handlat mycket om kvinnor i världen. Eftersom det har sammanfallit med berättelserna i mitt bokläsande och i mitt Tv-tittande så har jag några funderingar.

I bokklubben ska vi läsa ”Där kräftorna sjunger” av Delia Owens. En riktig bladvändare som jag inte vill lägga ifrån mig. Huvudpersonen är en kvinna som tidigt i livet övergavs av sin familj. Hon är en överlevare ensam i utkanten av samhället. Det är inte ok men flickan klarar inte av att bli en del av byn. Byn klarar inte av henne heller eftersom det stör ordningen hos både kvinnor och män att hon inte följer gängse normer. Detta leder till förvecklingar vilket, som förväntat, leder till att hon luras och blir utnyttjad.

”Godless” är en serie på Netflix som till stor del handlar om kvinnor i ”Vilda västern”. Där finns många starka, synnerligen kompetenta kvinnor som naturligtvis blir ifrågasatta eftersom de utgör ett hot mot andra ”kvinnliga” kvinnor och ”manliga” män.

Kulturen kommer att dö” var rubriken på en artikel i gårdagens tidning gällande läget i Afghanistan. Tyvärr är det inte bara kulturen som försvinner. De som inte böjer sig för självutnämnda tyranner riskerar att dö. Några har lyckats fly men andra oppositionella har inte stor chans att klara sig. Kvinnor tvingas bära burka och starkt begränsas i sitt liv. Så förtvinar den styrka och kompetens som finns. Ett hot är avvärjt. För bonden som menar att ”nu är det lugnt och skönt”, är det naturligtvis inget problem.

Kvinnorna som har varit med IS vet jag inte hur jag ska förhålla mig till. Om det är som historien visar så har många människor utnyttjats och lurats att agera på ett sätt som inte alltid säkert är deras egna egentliga val. Indoktrinering är ett effektivt sätt att få människor att göra saker. Rädsla och ekonomiskt beroende är andra saker som spelar roll och så klart det som kallas kärlek. Det är så lätt att få ensamma människor dit man vill genom att lova dem kärlek.

Debatten på hemmaplan handlar mycket om vem som ska bli ny partiledare för Socialdemokraterna och i förlängningen statsminister. Hundra år efter att vi i landet fick kvinnlig rösträtt så ska en stark, kompetent person väljas. Det är på tiden att den personen är en kvinna.

Kram Inger