Åskådare

I lördags var jag på “riktig” fotboll för första gången på evigheter. Det var utomhus. Det var kallt. Det var regnigt och det var faktiskt riktigt mysigt. Jag upptäckte att jag hade saknat totalupplevelsen av att vara med i åskådarskaran. Min första tanke när spelet satte i gång var ”så stora de är”! Spelarna har ju varit små på tv-skärmen under en lång tid. Det var en riktigt fysisk känsla att ha dem så tätt inpå och att se dem kämpa på nära håll. Tänk vad man kan få erfara om sig själv.

Efter en stund så kom jag naturligtvis på vad det var som jag inte tycker om med fotbollen. Jag gillar inte när supportrarna skriker på motståndarlaget eller domarna vilket ofta sker i tråkiga ordalag. Som lärare försökte jag få barnen att uppmuntra det som var bra och på så sätt ge sitt stöd till det ”egna” laget. Det är tråkigt att fotbollen på något sätt är en sorts aggressionsventil. Det verkar som om många tar ut sin frustration över livets elände på motståndarlagets spelare och på domarna i stället för att prata med en terapeut. Många supportrar på ståplats tillhör kategorin yngre och de upplever antagligen en sorts gemenskap i det gemensamma hatet och i den gemensamma kärleken. Det var många år sedan jag stod på ståplats och jag kan bara konstatera att jag är glad att jag inte behöver stå där. Tyvärr är det så att även på sittplats hörs många upprörda röster. Alla har synpunkter på spelarna och på domarna. Alla vet mycket bättre hur de borde döma och agera. Då kan jag ju tillägga att flertalet som sitter tillhör kategorien vuxna och borde kunna hantera sina känslor lite mer. Tyvärr är det nog så att vissa inte blir klokare och förståndigare bara för att de blir äldre. För dem kunde det förmodligen också behövas samtal med terapeuter.

Fast i ärlighetens namn måste jag säga att de flesta verkar tycka det är trevligt att gå på fotboll för fotbollens egen skull.

I huset mittemot bor en MFF-supporter som tillhör kategorien äldre. Dagen efter MFF har spelat så hängs det ut en iffiff-flagga på balkongen. Men bara om de vann gårdagens match! I dag hänger flaggan där.

Jag nöjer mig med att hålla tummarna för MFF. Det låter inte så mycket.

Kram Inger