Ansjovis

Hej!

För många år sedan var vi i Frankrike på semester precis när det var dags att fira midsommar. Det fixar sig tänkte vi.

Att vi inte skulle hitta någon majstång var väl förväntat men så var det det här med matjessill. Vi kunde nämligen inte hitta någon matjessill heller. Detta i matlandet Frankrike! Eftersom vi inte är så dramatiska av oss löste vi midsommarfirandet med hjälp av annat som fanns till hands och kan man tänka sig, det fungerade alldeles utmärkt. Vi blev både mätta och belåtna. Och nästa år dansade vi runt stången, fast inte Olle, han dansar aldrig kring midsommarstänger.

I år skulle vi fira jul här hemma. Tillvaron här hemma har emellanåt känts lite som att vara på semester i främmande land. Ingenting är längre förutsägbart och vi har ingen aning om hur det blir i slutändan. Men det fixar sig tänker vi.

Mamma och pappa samlade under många år hela familjen på Juldagen. När vi flyttade in i lägenheten så avsåg vi att fortsätta med den traditionen. Det fungerade två jular men i fjol avbokade vi sammankomsten. I år trodde vi det skulle fungera.

Vi har infört knytkalas eftersom då kan var och en ta med sig vad de tycker om och så smakar vi på varandras mat. Jag har under många år gjort en så kallad ansjovisrulle. Smickrande för mig så ombeds jag varje jul att bjuda på just ansjovisrulle.

Till ansjovisrulle behöver man ansjovis. Just ansjovis kan vara bra att ha hemma, burkarna äter ju inte bröd så nu inför julplaneringen så hade jag två burkar hemma. Men jag hade ju även tänkt göra Janssons frestelse. Jag bestämde mig för att inhandla ytterligare burkar. Ansjovisen var slut i affären! Det visade sig att det hade stått om denna brist på ansjovis i tidningen vilket jag alltså hade missat.

Voine, voine!

Jag gjorde en omplanering och använde burkarna jag hade hemma. Någon dag senare kom Olle hem med två nya burkar! Eftersom vi fick ställa in sammankomsten så har jag alltså nu två burkar ansjovis i mitt förråd.

Jag funderar på om det kan vara mödan värt att anordna en auktion. På blocket var det tydligen folk som inför julen var villiga att betala stora summor för ansjovis. De skulle ju kunna köpa mina burkar så att de säkert har ansjovis till nästa jul. Fast jag tänker att det nog är bättre att de lägger de pengarna på samtal hos en terapeut.

Önskar oss alla ett bra 2022 med eller utan ansjovis!

Kram Inger