Gestaltning

Hej!

Vid denna tid på året så dyker det upp funderingar kring varandet. ”Hur livet gestaltar sig” är titeln på en liten skrift som jag har haft i min bokhylla under många år. Jag brukar läsa i den då och då men nu kan jag inte hitta den. Kanske har jag gett bort de kloka tankarna. Letandet efter boken ledde mig emellertid in på funderingar kring det här med att ha hyllor fyllda med fysiska böcker. I tv var det en kvinna som sa ungefär så här ”Den bokryggen brukade jag somna till när jag var barn”. Då kom jag att tänka på bokryggar som jag minns sedan min barndom. Titlar som jag läste om och om igen därför att de var placerade i bokhyllan där tv:n stod.

I dag i vår bokhylla finns en bok som tidigare stod i mina föräldrars. Boken heter ”Enhvar sin egen lärare” och den gavs ut 1893. Boken är en lärobok inom de flesta områden från grammatik till ”Klimatets inflytande på hälsan”. Utgifvaren har i förordet påpekat att det kan förekomma felaktigheter i ett så pass omfattande arbete. Det finns dessutom infört ”rättelser” i boken. En helt underbar bok som fortfarande kan användas inom vissa områden även om de etiska beskrivningar som görs i boken inte överensstämmer med våra dagars förståelse. Fast det finns ju faktiskt fortfarande folk som tycks ha fastnat i 1800-talets läror.

När jag läser på bokryggarna i våra bokhyllor så tänker jag att böckerna går som en röd tråd genom mitt liv. Där finns ”Pickel och Kurri” och andra trollsagor. Det var mycket troll när jag var liten. ”Karius och Baktus” användes som pedagogiskt hjälpmedel för att förbättra tandstatusen i landet. I bokhyllan finns även andra sagor som jag läst för mina barn och barnbarn. Trollen har ofta en mer tillbakadragen roll i dessa böcker även om de fortfarande finns där och det finns säkert människor som fortfarande tror på troll.

Så hittar jag böcker som beskriver min resa genom livets sökande efter förståelse av meningen med allting. Där finns böcker som jag använt i mina olika yrkesroller. Där finns böcker jag uppskattar väldigt mycket som jag fått av människor som velat mig väl. Där finns böcker som gett mig kunskap inom många olika områden vars fakta förmodligen har reviderats. Vi lever ju inte på 1900-talet längre!

Så har vi alla böcker som jag läst bara för mitt nöjes skull. Visserligen har en del varit ganska ”räliga” men å andra sidan finns det även ”Feel good böcker” i hyllorna.

Så händer det som alltid händer när jag letar efter en bok i bokhyllan. Jag hittar en annan läsvärd bok. Idag hittade jag den lilla skriften av Thich Nhat Hanh ”Varje steg väcker svalkande vind”. Jag läser naturligtvis den lilla boken och tänker att budskapet till mig idag är att jag ska gå lugnt på min promenad och le. Jag måste inte springa.

I dag fyller ett barnbarn två år. Älskade barn, jag undrar hur ditt liv kommer att gestaltas. Hur kommer din vandring på jorden att bli. Kommer du att ha en bokhylla full med böcker att glädjas åt?

Kram Inger