Kung

Hej!

I fredags natt promenerade jag och Olle hem genom Malmö, vår stad. I bokklubben läser vi den gamla boken ”Mina drömmars stad”. Jag tänkte på boken när jag gick genom ett mörkt gamla Malmö. Hur var det att leva här ”förr i tiden”? Det beror naturligtvis på vad man menar med ”förr i tiden”. Jag kommer att tänka på en annan natt då Olle och jag promenerade genom Malmö. Vi hade varit i Köpenhamn med vänner och vi tog sista båten hem som man gjorde på den tiden. Bussarna hade slutat gå när vi kom till Malmö.

Det var alltså sent på natten när vi kom fram till Annebergsgatan. Eftersom Olle hade en dryg halvtimmes promenad framför sig så bad han om att få låna toaletten. Vi smög in genom dörren och i samma stund dök pappa upp. Att pappa var upprörd förstod vi genom fingret som pekade på Olle. Det bekräftades definitivt när pappa skakade på fingret och sa: “Hör nu här min unge man!” Hur pinsamt var inte det! Olle var sjutton år och pappa var 45!

Sjuttonåringen fyllde 70 i fredags. Det var därför vi var ute och spatserade så sent på dygnet. Eftersom Olle inte ville ha något stort firande så hade skolans ordningsman organiserat firandet inom den allra närmsta familjen. Kulmen på firandet utgjordes av ett besök för Olle och mig på Malmös restaurant med två Michelinstjärnor. Där kände vi oss som kung och drottning. Pappa hade varit mycket nöjd om han sett oss då!

Så nu funderar jag på det där med ”förr i tiden”. Vår Köpenhamnsresa utspelade sig alltså för ungefär femtio år sedan. Som svar på min fråga om hur det var i Malmö så kan man i viss mån jämföra med hur Malmö var när vi gick genom natten den gången med om vi tänker oss ytterligare femtio år bakåt i tiden. Mycket är lika tack vare de gamla husen men det mesta är rätt mycket annorlunda. Då hade jag nog inte tyckt det var så mysigt att promenera genom stan mitt i natten.

Kram Inger