Blommor

Hej!

Rosor äro röda
Violer äro blå

Så börjar versen i mitt poesialbum.

Det regnar och blåser, igen. Jag tar på mig mina regnkläder och går ut. Om det är behagligt vet jag inte precis men när jag ser tulpanknopparna utanför Operan så blir det plötsligt lite lättare att ta sig runt. Nu börjar längtan efter våren bli stark. Tänk när Blomstergatan i Pildammsparken fylls av blommor i massor.

På mitt nattduksbord ligger en liten vacker bok som jag har fått av en vän, ”Säg det med blommor”. En bok om blomspråket. Den ger mig ro. I boken får jag veta att varje stjärntecken har sin blomma. Nu vet jag att min blomma är rosen eftersom mitt stjärntecken är lejonet.
Det är en hel vetenskap att kunna tyda blommornas symbolspråk. Att färgerna har olika betydelse det har jag vetat och att antalet blommor spelar roll. Jag har emellertid inte insett hur viktigt det är med alla möjliga kombinationers olika innebörd. Till det behövs ett uppslagsverk eller en liten nätt bok. Nu tror jag inte att alla människor bekymrar sig så mycket eftersom det viktigaste ju faktiskt är tanken och glädjen i att få ge någon en blomma eller att få en blomma. Ibland köper jag blommor till mig själv. Det gör mig nöjd!

Emellertid bör man kanske ibland tänka sig för. Tänk om det är så att mottagaren av blomman faktiskt förstår och kan blomspråket. Då kan det bli hur tokigt och fel som helst eller bara så bra och du behöver inte säga något med munnen. Ponera (vilket roligt ord) att blomman är en strålande vacker Amaryllis. Amaryllis står för ytlighet, hjärtlöshet, platonisk kärlek och stolthet. Nejlikan däremot står för skämt och glädje fast det är viktigt vilken färg den har. Så fortsätter det i boken och nu har jag gjort livet besvärligt för alla blomsterhandlare och andra som älskar blommor. Både att ge och få.

Jag kan bara säga att rosor aldrig är fel fast, färgen spelar ju roll, storleken spelar roll till och med taggarna har betydelse. Det blev helt plötsligt besvärligt med blommor!

Så det får nog bli en chokladask nästa gång jag känner för att ge ett uppskattningsbevis till någon, eller inte!

Strö rosor på den väg du vandra
Törnen strör så många andra

Kram Inger