TV

Hej!

Man får väldigt mycket tid över om man inte tittar på TV”! Så sa en person till mig när jag undrade över hur vissa människor alltid hann med så mycket. Ungefär som om det var lite fult att titta på TV. I det läget kändes kommentaren som en pik till mig. Jag tyckte det var ”taskigt” att säga så och jag fick nästan skamkänslor fast jag verkligen inte tittade mycket på TV. Jag hann inte med det och på den lilla egentid (ordet existerade nog inte ens på den tiden) som blev över hade jag annat jag föredrog att göra. Barnprogrammen var jag emellertid ganska uppdaterad på av förklarliga skäl. Jag måste ju veta vad barnen tittade på.

Vi har en i mitt tycke jättestor TV. Vi tittar på den, dvs. vi tittar på den stora skärmen. Där har vi ett stort utbud. Egentligen tänker jag att TV är det som sänds ut av Sveriges Television. Det andra är biovisningar som äger rum hemma. För vi har till skillnad från många andra i världen, möjlighet att använda skärmen till så mycket annat än den statliga televisionen.

Olle och jag är lite periodare vad gäller valet av program. Periodvis tittar vi på utgrävningar i Egypten, naturprogram från Sydamerika eller fantastiska hotell i hela världen.  Vi lär oss massor och det är fascinerande. De här programmen visas ofta på det jag menar är TV.

Sen har vi det här med serier av annan sort. Fiktiva berättelser ibland sprungna ur en bok ibland helt nyskapade. Sådant som förr ofta bara visades på bio. Jag gillar att gå på bio. Jag gillar känslan av förväntan när jag tar mig till biografen. Jag gillar att kliva in i salongen och slå mig ner i den sköna stolen. Förr gillade jag till och med reklamen men nu är jag lite mätt på den. Jag klarar fortfarande av att se en hel film utan att äta popcorn och jag gillar samtalet om filmen på vägen hem.

För ungefär tio år sedan sändes den danska serien ”Borgen” på TV. Jag minns att jag inte var särskilt förtjust. Att jag såg ett antal avsnitt berodde nog mer på någon slags egenpress för att kunna delta i samtalen kring avsnitten än av egentligt intresse.

Just nu pratas och skrivs det om nya avsnitt av ”Borgen”. Jag hör enbart positiva omdömen. Eftersom jag inte är en sämre människa än att jag kan ändra mig så har jag nu när jag har egentid hela tiden valt att titta på serien. Vi har nu sett om säsong ett och kommit in på andra säsongen och jag längtar efter varje nytt avsnitt. I motsats till de mer sansade, även om spännande, kulturprogrammen så rör de här avsnitten upp alla känslor som finns. Det kanske inte är så bra egentligen eftersom det blir mycket problemlösningar i mina drömmar men det kan jag ju stå ut med.

Värre var det natten efter vi hade sett den senaste James Bondfilmen på skärmen. Då var det kaos i mitt huvud. Jag tror att det beror på för lite promenerande och samtal efter filmen. Sådana filmer ska kanske ses på bio helt enkelt. 

Kram Inger