Fira

Hej!

Denna måndag 6/6 är för mig en “skrivardag” men den är också en riktig “firardag”. I den bästa av världar så borde varje dag få vara en “firardag”. Jag inser att många människor har svårt att hitta saker att fira men önska kan jag få göra. Vissa händelser firas för att det är något roligt som inträffat andra dagar uppmärksammas till åminnelse av händelser som kanske inte varit så positiva.

Så firar vi Sveriges nationaldag för att Gustav Vasa valdes till kung 1523 och att vi fick en ny regeringsform 1809. Hur landet hade varit och i vilken verklighet vi hade levat om det inte varit för Gustav Vasa, det kan vi enbart spekulera kring. Vi hade till exempel förmodligen inte haft något Vasalopp och hur tråkigt hade inte det varit! Förmodligen bygger loppet på en skröna men det gör inte aktiviteten mindre rolig. Dagen blev nationaldag 1983. Innan dess firade vi svenska flaggans dag. När jag var liten så firades den dagen på Malmö stadion här bredvid. Jag stod nere på gräsmattan vid minst ett tillfälle. Jag tror det var i rollen som scout. Vi paraderade in och ut på ett jättelångt led. Det kändes stort och mäktigt. Jag förstår propagandavärdet som politiska ledare skapar åt sig i strålglansen kring de enorma uppvisningar och parader som avhålles i deras länder runt om i världen.

I dag firas annandag pingst i svenska kyrkan. Under många år innebar dagen att vi fick en extra fridag. De sista åren som jag arbetade så blev den röda dagen en vanlig vardag. Vi fick då kompensation för den förlorade fridagen. Jag undrar hur det blir i år när den förlorade fridagen ändå är en ledig dag?

I dag firar en vän sin födelsedag. Det måste kännas som en pizza med extra allt att fylla år just idag. Ungefär som att fylla år på nyårsafton eller midsommarafton. Jag önskar alla dagens födelsedagsbarn en fin dag.

Det behöver inte vara någon speciell firardag för att bjuda på tårta. Det går bra att göra en tårta bara för att man kan. Även om det blir en misslyckad tårta behöver det inte fördärva dagen. Tricket är att sätta ljus på tårtan och låta små barn blåsa ut dem. Då är lyckan nära.

Kram Inger

9 Replies to “Fira”

 1. Man ska fira så ofta man kan, brukar jag säga. Livet blir roligare då.
  Nationaldagen ska vi absolut fira.
  Med extra allt!
  Kram Inger

 2. Min mamma var född den 1 maj. Som barn var det speciellt med alla flaggor o musikkårer den dagen mamma fyllde år. Plus att gästerna alltid var lediga. De flesta iaf.
  Senare fick vi en god vän som också var född den 1 maj. Denna goda vän kom på den härliga idéen att de skulle fira sin halvårsdag den 1 nov tillsammans. Så gjorde vi i många år ❤️
  Tillbaka till den 6 juni. I mitt minne firade vi Svenska flaggans dag på IP bakom stadsteatern då jag var blåvinge. Högtidligt!
  Tidigare på dagen hade vi målat av Sveriges flagga i skolan. Tror alla små skolbarn kom hem med en sådan bild den dagen 🇸🇪

  1. Det är som jag sagt tidigare att minnen är svåra att komma ihåg! Vad gjorde jag då på Malmö stadion? Jag minns att Malmöflickorna också var där.
   I dag har jag tydligen verkligen varit helt förvirrad. Tur att ni hjälper mig minnas❤

   1. Jag kan ha varit blåvinge långt innan du blev scout o då kan hela arrangemanget blivit för stort för IP o flyttats till Malmö stadion.
    Eller så är det så att vi alltid får olika minnen av samma händelse.

   2. Ja o hur många namnsdagstårtor har man inte festat på genom tiderna? I synnerhet på somrarna då det fanns tid o bär ❤️
    (vad säger en språkvetare om placeringen av ordet ‘inte’)

 3. Att hylla och fira sitt land,sina vänner och sin familj är guldkant på tillvaron. 🌞
  Vi firar med en våffla till eftermiddagskaffet i dag och tittar ut på regnet.
  Det var nationaldagen som man fick en extra fridag för när den inföll på en lördag eller söndag. Då kunde alla med semestertjänst välja en annan fridag. Jag har beviljat ett antal sådana personalsystemet. 🤣

  1. Tack för att du klargör och har koll. Jag bara ville ha min fridag! Jag tänkte att det hade med lördag och söndag att göra men där blev det för krångligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait