Huvudvärk

Hej!

“Vi är inte våra föräldrar, vi är våra mor-/farföräldrar!” Var jag hittade det här citatet vet jag inte men jag har funderat en hel del på det. Nog är det så att jag har fått höra att “Nu låter du som din mamma!” Att jag ibland låter som min mamma det märker jag själv men att jag skulle låta som min mormor och/eller min farmor, hum, kan det verkligen vara så!  

Både min mormor och min farmor var damer med bestämda åsikter och redan där känner jag viss tvekan inför eventuella likheter. Jag menar jag tycker ju ofta att jag velar och velar och har inte några bestämda åsikter om någonting! Eller?

De här funderingarna leder mig än en gång in på “Knäppupparna“. Detta fantastiska musikaliska och språkekvilibristiska gäng.  De arbetade med genialiska texter som jag inte alltid förstod djupet i men de äldre i min närhet både skrattade och grät. De pratade mycket om det som framfördes av Povel och kompani. Det som slår mig allra mest är att dessa texter fortfarande är aktuella än i dag. De handlar ju om livet som det kan vara och även om hur det inte borde behöva vara.

Jag funderade inte så mycket på vad mina äldre släktingar sysselsatte sig med på dagarna. Mormor och morfar hade sommarstuga och eftersom jag bodde nära dem under somrarna så har jag minnen av vissa aktiviteter men ofta fick jag och mina syskon av mamma höra att vi inte fick störa. Farföräldrarna bodde i eget hus året om så de höll ofta på i den stora trädgården. Men vad gjorde alla “di gamla” på vintern när de var i min ålder? Vi barn kunde ju inte alltid vara där och “störa” och på så sätt få en inblick i deras liv.

Jag tänker på hur den gångna veckan har sett ut för mig. Det har varit tandläkarbesök och läkarbesök, väntan på en dörrknackning som aldrig kom, en vänresa till Danmark och midsommarfirande i dubbelupplaga.

Det slår mig att förmodligen var det så livet kunde vara även för tidigare generationer. Jag tänker mer på mellanrummen mellan de märkbara aktiviteterna. Hade de överhuvudtaget någonsin känslan av ” jag har ingenting att göra”? De kunde ju inte göra en digital beställning av service som vi kan när tiden, orken eller viljan saknas att göra något själv.

Undrar vilka åsikter och vistexter vi hade fått oss till livs av Knäppupgänget kring detta?

Ta och gör något vettigt i stället för att sitta här och grubbla” kan jag höra som ett eko från en förgången tid “så kanske din huvudvärk går över“!

Kram Inger