Sova

Att sova gott om natten är inte alla förunnat. Själv har jag emellertid kommit att sova djupare och djupare sedan jag blev pensionär.

I natt har jag sovit i en ny säng på en plats där jag inte tidigare har sovit. Jag tänker ofta på Karin Boyes rader ur dikten I rörelse”

 ”På ställen där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång”

Eftersom jag sov gott, till och med utan drömmar, så slipper jag vandra runt som en zombie i dag och vara otrevlig. För det gör ju ingen människa glad.

Det är inte kul att ligga och vända och vrida sig som i alla fall jag gör när jag inte kan sova. Då är det bra med små knep. Till exempel har jag tidigare berättat att nattsömnen blir bättre om jag inte läser i sängen. Det fungerar däremot bra med korsord så det tar jag till när jag inte känner mig riktigt sömnig.

Nu på sommaren när nätterna blir heta kan det vara extra svårt att sova. Heta nätter finns det ju de som drömmer om men jag gillar när det är svalt. Christian Benedict, sömnforskaren som det i lördags stod om i tidningen, påtalar att många sover dåligt i värmen. Han ger oss flera tips på vad man kan göra för att sova bättre. Tyvärr menar han emellertid att sömnbristen kommer att bli värre i framtiden.  Vi kommer få vänja oss vid ett förändrat sömnmönster. Vissa forskare tror att vi sannolikt kommer att sova betydligt färre timmar per år än vi gör i dag. Därför kan det vara en tröst att få höra av Christian Benedict att man inte ska oroa sig för sömnen allt för mycket. Han säger att vi klarar sömnbrist under en period och man får vila även om man ligger i sängen utan att kunna sova.

Det känns betryggande för tänk hur världen skulle se ut om vi förutom allt annat elände även skulle ha en massa zombies på gatorna i verkligheten och inte bara på film! Voine voine!

Kram Inger