Turister

Hej!

När Olle och jag för många år sedan hade vår resebyrå så tyckte jag alltid att det var roligast när människor bad oss sätta ihop en personlig resa. Det var spännande att se om andra upplevde och kände samma om saker och platser som vi tyckte var värda att se och besöka.

Nu var det vår tur att göra en personlig resa. Våra släktingar i England bad oss därför skicka en “bucket list“. På vår lista skrev vi att vi är intresserade av gamla slott och herresäten med allt som hör därtill. Vi fick förslaget att besöka Chatsworth House. Det var en sann upplevelse att besöka denna fantastiska egendom. Det bästa med alltihop var att en familjemedlem hade bott och vuxit upp på egendomens ägor. Vi fick sålunda en egen berättelse och visning som ingen av de anställda guiderna kunnat göra bättre.

Det handlade bland annat om små historier och detaljer som vi aldrig själva hade upptäckt. Som exempel kan jag berätta om att vi blev tillsagda att särskilt notera dörren som stod på glänt och violinen som hängde på väggen bakom dörren. Vi tittade naturligtvis väldigt fokuserat och vi konstaterade att det var en vacker gammal dörr och säkert en dyrbar violin eftersom allting annat var så exklusivt. Det var bara det att det fanns varken någon dörr eller någon violin. Det var en målning som skapade en sorts optisk illusion.

Vi hade även missat massor av miljöer i den enorma trädgården om vi inte hade haft våra personliga guider. Damen som stod bakom galler i en gömd grotta hade vi aldrig noterat.

Efter besöket skulle vi besöka en populär pub i en liten närbelägen by. Tyvärr var där fullsatt (det var naturligtvis inte tyvärr för pubägaren) så vi fortsatte vidare på en massa småvingliga vägar till ett annat ställe. Där var det också fullt. Det innebar att vi fick se en massa riktig landsbygd. Till slut fick vi ett bord i en mer restaurangliknande lokal. Där gjorde vi beställningar med hjälp av våra vänner. Det är verkligen inte alltid lätt att beställa på en restaurang i hemmiljö men i främmande miljöer kan det vara riktigt klurigt. Jag känner mig vanligen inte säker på vad det är jag har beställt. Nu fick jag en god rätt som jag inte hade smakat tidigare. Att äta annan mat än den vi har hemma gör resan ännu mer intressant.

Efter maten åkte vi på fler småvägar hem till de yngsta släktingarna. De höll på att renovera ett äldre klassiskt hus. Sådana som man ofta ser på bilder från byar i England. Detta var i rött tegel. Jag kände mig som en deltagare i favoritprogrammet (Escape to the country) när jag klev innanför dörren. Renoveringen innebar bland annat att köket hade gjorts om till ett supermodernt rum. Riktigt fint. Totala motsatsen till Chatsworth. Jag gick runt och hörde inom mig hur jag “sålde” huset till en imaginär köpare, på engelska!

Kram Inger

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)