Boende

Hej!

Jag har funderat en del kring det här med hur boende kan gestalta sig för en pensionär.

Mina föräldrar bodde kvar livet ut i den stora lägenheten på Annebergsgatan. När mamma blev ensam kvar så pratade vi om huruvida hon skulle bo kvar eller flytta någon annanstans. Hon funderade och sedan sa hon: “Men vart skulle jag ta vägen?

I går fick jag se en liten film som var tagen hemma hos en kvinna som precis flyttat in på ett serviceboende för äldre. Jag fick se en alldeles nyproducerad ljus och fin lägenhet med utsikt över ett naturområde. Till boendet var knutet allehanda serviceinrättningar. Framför allt kommer det att bo många andra tillhörande kategorien äldre i huset. Vilket för mig betyder, förutom en massa praktikaliteter, goda möjligheter att knyta nya sociala kontakter.

När vi var i England så bodde vi några dagar hos nästkusinen. Hon bor i ett enplans radhus i en liten hussamling bestående av liknande låga hus. Det var ett mycket praktiskt hus och vackert inrett. På framsidan fanns en liten gräsmatta och på baksidan en liten trädgård. Det som överraskade mig mest var att gräsmattorna var konstgjorda. Det var inget som jag noterade när vi närmade oss huset så välgjorda var de. I övrigt var det lättskötta blommor och buskar. Jag blev oerhört förtjust i det lilla huset och sa att ett praktiskt hus som detta skulle jag kunna tänka mig att bo i. Som en lägenhet med stor uteplats och närhet till grannarna.

För många år sedan ställde vi oss i kö till äldreboende i Malmö. Jag hade besökt en släkting som bodde på ett och kände då att här skulle jag kunna bo i framtiden. Jag står fortfarande i kö men jag är inte säker på att jag nu kommer att välja just det boendet. Det pågår nämligen ett ständigt byggande här i staden av nya hus tänkta för den äldre befolkningen. Eftersom vi blir äldre och äldre och den gruppen som jag nu tillhör “sjuttio är det nya femtio”, som det stod i tidningen för någon dag sedan, blir större och större så behövs det verkligen tänkas till i kommunen.

Vi trivs mycket bra på Borgmästargården. Vi har en stor och praktisk lägenhet med fin utsikt. Läget i staden är perfekt. Det finns aktiviteter i närheten på gångavstånd. Vi har många sociala kontakter i staden. Jag har fått frågan om vi funderar på att byta boende. Funderar gör jag hela tiden även på boendet. Men i nuläget har vi det så bra just här där vi befinner oss. Vi vet ju inget om hur framtiden kommer att bli så jag ska inte säga aldrig eftersom jag kan se att det finns andra möjligheter.

Just nu vill säga. Det kanske kommer en dag då även vi frågar oss själva “Vart skulle vi ta vägen?”

Kram Inger

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)