Vinterväder

 Hej! 

I går var det sex år sedan mamma dog. Jag saknar hennes torra humor och alla dråpliga historier från förr som hon berättade.

Några andra som inte heller finns hos oss längre är Hans Alfredson och Tage Danielsson. De hade också en sorts nostalgisk humor. Så när jag satt i Stockholm och såg “Om dessa väggar kunde cykla”, en hyllning till Hasse och Tage, så tänkte jag på mamma och pappa. De hade tyckt om föreställningen.

I bokcirkeln läste vi George Orwells “1984“. Det är en hemsk framtidsbeskrivning.  Hasse och Tage beskrev sin nutid men de hade även likt Orwell funderingar kring framtiden. Vi kan i nuläget sålunda lugna dem med att “barna” kan få ett glas öl och att pensionärer har andra alternativ än att sitta på en parkbänk, mata duvorna och titta på småflickorna. Och där kom tankarna! En del av de här gamla texterna hade inte varit ok att skriva i dag även om de driver med sin tid.

Jag växte upp med Hasse och Tage och ofta småskrattar jag för mig själv när en textrad dyker upp i huvudet på grund av något som sker eller sägs. Så skedde för någon dag sedan då jag promenerade i parken. En man i sina bästa år var ute på en rask runda med sina stavar. Eftersom jag går fort så kom jag snart i fatt honom. Mannen blev märkbart störd över detta och travade på än värre. När jag var precis bakom honom så kände jag en skarp doft, inte av svett men av aqua vera herrparfym. Jag var tvungen att gå upp bredvid honom för jag kände mig snurrig av doften. När gången delade sig så gick vi åt varsitt håll och mannen kunde återta sitt eget tempo. Och jag kunde andas.

Tur för mig att den långe mannen som satte sig på platsen bredvid mig på tåget inte använde aqua vera herrparfym. Det var tillräckligt störigt att han bredde ut sig på sätet i stället för att sätta sig på de tomma platserna mitt emot. Fast han gjorde egentligen bara som vi blev tillsagda att göra. Vi fick i högtalaren veta att om vi satt på vår bokade plats i rätt vagn så hade personalen full koll på oss och vi behövde inte visa biljetterna. Vi fick naturligtvis lov att ställa frågor till personalen när de passerade genom vagnarna. Det hade varit skönt med en egen kuppe, tänkte jag. Jag undrar vad George Orwell hade tänkt? Mamma hade i alla fall haft synpunkter. Hon hade även haft synpunkter på vädret.

Kram Inger

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)