Kalas

Hej! 

I går var vi bjudna på kalas, vid lunchtid. På Österlen. Österlen denna underbara del av Skåne. I veckan kom snön och genast satte oron in. Så tråkigt, nu kommer vi inte att komma på kalas för inte ska vi ge oss ut i det här vintervädret, tänkte jag. Men vädergudarna ville annorlunda och färden till Österlen var fantastisk. Det var bara så vackert. Solen sken över fälten och kullarna och det var vindstilla. Vindstilla är det inte så ofta här där vi bor så bara det är en njutning.

Tältet och paviljongen som kalaset skulle hållas i fanns ända nere vid stranden. Att se havet en kall vinterdag är verkligen något helt annat än en varm sommardag. Jag badade vid den stranden för några år sedan då jag befann mig på platsen å arbetets vägnar.

Nu när jag sitter och tänker på gårdagens evenemang, som en talare sa, så slog det mig att stora privata kalas som företeelse följer en sorts mall. Man bjuder familjen, släkten och goda vänner. Det bjuds på massor med mat och dricka. Det hålls tal, ofta blir det musik och om det är många barn närvarande, så som det var igår, så ordnas det något speciellt för dem. Det jag inte minns att jag har varit med om tidigare på vuxenkalas var den fiskdamm som barnen fick glädjas åt. Många vuxna ville också fiska men det tyckte inte barnen att de skulle få. Eftersom vi nuförtiden lyssnar på barnen så var det bara det vuxna festföremålet som fiskade. Jag har varit med och firat den här födelsedagen i många år. I början tyckte jag att det var synd att ha födelsedag så här i december men sedan har den här dagen för mig blivit en uppstart för julen.

Naturligtvis så gavs det också presenter till dagens jubilar. Enda smolket i bägaren var att ett litet barn var sjukt så barnet och mamman kunde inte komma.

Så då kommer jag osökt att tänka på anledningen till julfirandet. Stallet, herdarna, stjärnan, de vise männen med sina gåvor, pappan och mamman men framför allt barnet. Jag ser ett mönster till vårt sätt att fira och mitt “barnajag” önskar att människor ska besinna sig och världen ska bli en bättre plats för alla.

Alla borde få uppleva ett kalas på Österlen en vacker vinterdag.

Jag önskar oss alla en God Jul och ett gott nytt År.

Kram Inger 

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)