Hemmafru

Hej!

I början av 1970-talet så träffade jag en yrkesarbetande gift kvinna vars barn flyttat hemifrån. Hon berättade för mig att hennes hobby var att städa hemmet. Hon menade att det var avkoppling för henne. Det kunde jag köpa men jag hade svårt att förstå varför hon gjorde det varje dag.

I helgens tidning år 2023 står det om en ung kvinna som valt att jobba som influencer i hemmet. Det innebär enligt henne bland annat att hon kan sova så länge hon vill och bädda sängen till sin utanför hemmet arbetande man. Hon menar att på så sätt är deras roller tydliga. Det betyder här att ett osannolikt antal småflickor lär sig att feminism är att kunna välja bort gjord utbildning och arbete utanför hemmet. Hon talar om för flickorna att hon tjänar en massa pengar genom att göra reklam för olika produkter. Små pojkar lär sig ju att de ska bli stora fotbollsspelare för då tjänar man ännu mer pengar så det är ju helt i jämställdhetens tecken.

Jämställda män syns mer och mer ute på stan med sina barn. En av dessa män sa till mig: “Jag tror inte jag köper den förklaringen!” när jag påpekade att han trängde sig före i kön. Han kanske är van vid att ha företräde i sitt arbete utanför hemmet. Han lär sina barn att det gäller att ha vassa armbågar.

Jag har mött ett antal hemmafruar i mitt liv. Ingen av dessa hemmafruar har uttryckt någon större förnöjsamhet och tillfredsställelse över detta och de flesta har skaffat sig ett arbete utanför hemmet så fort det har funnits läge för det.

När ett barnbarn förstod att jag hade arbetat utanför hemmet så sprang hen runt, mycket exalterad, till alla närvarande vuxna och berättade: “Farmor har arbetat både i förskolan och i skolan!” Wow, sa de vuxna. När barnet kom tillbaka till mig så sa hen: “Farmor vad gör man i skolan?

Kram Inger

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)