Gapa

Hej!

Jag har tidigare berättat om mina “gap-problem”. Jag försöker följa träningsprogrammet och det verkar ge lite resultat.

Vid ett tillfälle i veckan när jag skulle stoppa in en sked i munnen så märkte jag att jag inte öppnade munnen ordentligt. Jag förstod då att jag tränade på en sak som jag sedan inte praktiserade. Med denna nya insikt har sålunda mitt liv förändrats. Jag anstränger mig för att verkligen öppna munnen när det behövs. Det underlättar mitt ätande. Nu gäller det bara att inte gapa över för mycket!

En dag hittade jag en gammal anteckningsbok. En sådan som jag använt för att skriva ner funderingar och tankar i när de dykt upp. En del använder jag i mitt skrivande men långt ifrån allt.

Jag började då tänka på alla författare som arbetar med sina texter. Jag kan nog inte riktigt förstå hur mycket arbete det ligger bakom en boks tillkomst. Författare måste ha ett oändligt tålamod och en stor tilltro till vad de sysslar med. Att ge sig i kast med ett projekt som man inte vet hur det ska bli kräver mod. Tänk att ha lagt ner massor med timmar på research. Suttit vid en dator kanske ännu längre. Försakat en massa. Allt för något som man inte har en aning om hur det ska tas emot av dem som eventuellt kommer att läsa det skrivna. Sedan ska man hoppas att man får betalt för allt sitt arbete. Att ge sig in på författarbanan innebär att man åtminstone i början, innan man blivit berömd och/eller fått Nobelpriset, måste ha en inkomst av något slag bredvid sitt författarskap.

Men träning ger som sagt färdighet och jag och många med mig är mycket glada över att människor trots allt ger sig till att skriva böcker. I veckan fick jag en gammal klassiker i bokform av en vän. Hen sa precis det “Jag blir så glad när någon läser böcker. Det är inte många som vill ha dem”!

Tänk vilken makt över både författares och läsares liv alla som ger ut böcker har. Och makten de har som bestämmer vilken kunskap människor ska få ta del av.

Jag hoppas verkligen att allt fler både här hemma och ute i världen får lära sig läsa och skriva.

Kram Inger 

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)