Plåster

Hej!

Små sår och fattiga vänner ska man inte förakta“.

När jag var liten så plockades det ofta fram ett plåster. Det var som om ett plåster hade en sorts inbyggd helande kraft. När man tog bort plåstret så var ju såret läkt! För en person i min omedelbara närhet räckte det med ett plåster på pannan för att huvudvärken skulle gå över. Det var snudd på magi. Min tro på plåster har varit stor. Jag har till och med fått veta att jag på en arbetsplats gick under benämningen “Plåsterfröken“.

I veckan satte jag på mig ett par stövlar som jag inte använt på länge. Naturligtvis klämde det på en tå. Inte förrän “det kom blod” insåg jag att det behövdes ett plåster. Det hjälpte. I dag fick jag ett annat litet sår. Jag förstod nu snabbt att plåster var lösningen på problemet.

Ibland dyker ett annat gammalt talesätt upp. “Som plåster på såret” delas det ut ersättningar eller skadestånd. Ofta känns det som om mottagaren ska förstå vilken tur vederbörande har eller vilken otrolig välgörare givaren är.

Vi var i Helsingborg och såg musikalen “Tysta Maria“. Händelseförloppet kretsade kring sekelskiftet 1900. Det handlade om kampen för alla människors lika värde och rättigheter. Kamper som fortfarande pågår inte bara här i vårt land utan i hela världen. När jag läser dagstidningar, ser olika program på TV eller pratar med människor så tänker jag ständigt att de här kamperna tyvärr lär få pågå för evigt. Människan är ett märkligt djur som inte inser att det är tillsammans och med gemensamma krafter som vi skapar en värld värdig oss alla.

Jag har sålunda insett att det trots allt inte räcker med ett litet plåster här och där för att läka. För att citera Dagens industri: “Angrip problemet i stället för att sätta plåster på såret“.

Början på allt, En ny historia om mänskligheten” är titeln på en bok som recenseras i torsdagens Sydsvenskan. Boken är skriven av David Graeber och David Wengrow. Boken mynnar ut i slutsatsen att allt ännu är möjligt. Verkar vara en hoppingivande bok värd att läsa.

Kram Inger  

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)