Avatar

Hej!

I går när jag satt och tittade på nyheterna så dök en av de vanliga experterna upp på skärmen. Han talade ryska. Jag kunde även se hans tal textat till ryska och den svenska översättningen. Det kändes lite konstigt att se den ryska texten men vem är jag att förundras över någonting nuförtiden!

Så följde lite information kring det som visade sig vara en avatar. Det hela avslutades med att experten live (tror jag) sa att om vi någon gång såg och hörde honom prata ryska så var det inte han. Han kan nämligen inte tala ryska.

Det här att en avatar, som ser ut som en person jag har vant mig vid att lita på utan vidare kan ge mig falsk information, är oroande.

Under några år för länge sedan arbetade jag för “Tidningen i skolan“. Jag arbetade för att implementera tidningsläsandet i skolundervisningen. Det innebar bland annat att jag hade studiecirklar för lärare.

I undervisningen för kursledare så betonades vikten av att skapa ett förtroende hos mottagaren av informationen. Det innebär att läsaren ska kunna lita på informationen i mediet. Förtroende kan skapas genom att läsaren under lång tid märker att informationen som ges i tidningen är riktig, att rösten man lärt sig känna igen i radion ger sann information och att Tv-tittaren kan lita på personen som syns i rutan därför att hen har levererat korrekt information. Att information kan vinklas gör att mottagaren ändå måste välja att skaffa sig kunskap från olika håll. Vi har den förmånen i vårt land att kunna göra det.

För att ha möjlighet att skaffa sig en egen “objektiv” sanning får man alltså inte vara naiv. Konspirationsteorier är farliga liksom fanatiska personer som hävdar att alltid endast deras sanning existerar.

Att skaffa sig en avatar på internet är enkelt. Då kan man ju slänga ur sig vad som helst och slippa att ta ansvar för någonting.

Ibland blir jag rädd för framtiden.

Kram Inger

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)

 

 

6 Replies to “Avatar”

 1. Ja något har gått överstyr om vi ständigt ska behöva oroa oss för att kunskap och information missbrukas och förvrängs

 2. Källkritik är tack och lov ett viktigt ämne i skolan redan från åk 1.
  Vi lär barnen att fråga sig vem som ger ut informationen och varför mm.
  Jag tycker det är sorgligt idag att man ska behöva vara så misstänksam att jag inte ens vill svara i mobilen om jag inte känner igen numret.
  Igår fick jag en vänförfrågan från Jonas Gardell. Tvivlar på att den är äkta också.
  Kram Inger

  1. Verkar ganska troligt att det är lurt. Ibland vill man ju tro att saker är sanna och då kan man bli frestad att trycka på knappen även om man vet att man inte ska.❤️

 3. Håller med!
  Hur ska man kunna vara så uppdaterad på allt så att man vet vad man ska vara kritisk mot?

  1. Hoppas alla inser hur viktigt det är med källkritik redan från tidig ålder.❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait