Reklam

Hej!

”Älskade, hatade och helt nödvändiga för …”

Ovanstående ord kan användas i många sammanhang och gälla många olika saker. Just här och nu betyder det annonser i dagstidningen enligt chefredaktören för tidningen som jag läser varje dag.

Jag kan förstå att annonser och reklam är viktiga för papperstidningarnas överlevnad. Annonserna ger intäkter till tidningarna.

Klassisk design, rekommenderas, bästa, unika, kvalitet, elegans, utmärkt, prisbelönta, fynd, frisk och vinnare” är alla uttryck för varför jag ska köpa just den här varan. Det skulle ju kunna handla om vad som helst egentligen som kläder, cyklar eller äpplen.

Men det handlar om vin. I ett enda nummer av tidningen, i veckan som gick, fanns det 11 halvsidesannonser. Annonser som vädjar till dig att köpa den här vackra flaskan som känns skön i handen. Om du inte hittar vad du söker på Systembolaget så får du i tidningen även veta att du kan åka till Tyskland och få rabatt. Om du föredrar att stanna hemma så finns i samma tidning en hel lista på ställen där du kan inmundiga vin i staden. Du får dessutom veta på vilken krog du får mest i glaset och var det är billigast.

Allt detta gör mig lite fundersam så här inför sommarsemestrar med avkoppling och fester.

Jag tycker om att dricka ett glas vin ibland. Jag dricker för att jag kan tycka att det skulle smaka gott just då av någon anledning. Det betyder att jag kan ta ett glas hemma en vardagskväll och att jag kan välja alkoholfria alternativ vid festliga tillfälligheter. Jag har varit berusad och haft baksmälla två gånger i mitt liv. Det var lika obehagligt båda gångerna så därefter har jag aldrig känt någon anledning att uppleva det igen.

Enligt den senaste statistiken jag såg i ärendet så minskar alkoholintaget hos dagens ungdomar.

Att börja dricka alkohol i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem” står det under en av annonserna.

Jag tror emellertid inte att så många av dagens ungdomar läser papperstidningar och därför tar del av den här informationen. Jag kan ju hoppas att de äldre som faktiskt läser tidningar kan förhålla sig till dessa annonser på ett sådant sätt att inte sommaren blir ett helvete varken för dem själva eller för deras anhöriga.

Kram Inger

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)