Hårigt

Hej!

Av någon konstig anledning så har mycket den senaste tiden handlat om hår.

Jag var hos frissan och klippte min lugg. Jag tycker inte om när håret irriterar ögonen. En vän sa att hens frisör har lärt känna hens hår. Då kom jag att tänka på den Bibliska berättelsen om Simson. Simsons styrka satt i hans hår som Delila så förrädiskt klippte av.

Ibland drabbas människor av sjukdom som gör att de tappar håret. Oftast växer håret ut igen.  Då kan det hända att håret ändrar struktur och färg.

När åren går så ändrar håret färg. En “kändis” berättade i tidningen att hen har slutat färga håret bland annat av hänsyn till miljön då det krävs kemikalier för ändamålet.

Under pandemin var det många vars hår inte färgades. Framför allt noterade jag det hos lite äldre kvinnor. De lät även håret växa. Många fick ljusa pagefrisyrer som de har behållit. Även jag har låtit håret växa vilket häromdagen fick en annan vän att inte hälsa på mig. Hen sa att på avstånd liknade det mig men jag har inte så långt hår.

Flera gånger har jag fått frågan om jag ska ha långt hår nu. Då minns jag den gången för många är sedan då jag kom till arbetet nyklippt i en kort frisyr. När chefen fick syn på mig så utbrast hen “Vilken personlighetsförändring.”

Jag såg en perukmakare i arbete och en skådespelare som genom perukbyte verkligen genomgick en personlighetsförändring.

“Förr i tiden” här i landet så fanns det stränga regler som dikterade hur flickor och kvinnor i olika ålder och positioner skulle se ut. Alla skulle ha någon form av huvudbonad och ofta skulle allt hår döljas och det klipptes aldrig. Även idag styrs många kvinnors rätt att gå barhuvade av påhittade regler och förordningar. Jag tror inte att så många av dessa är skrivna av kvinnor.

Egentligen vore det väldigt praktiskt om man kunde ha ett lager peruker att byta med. Ungefär som mössor eller sjalar. Då kunde man varje dag bestämma vilken person man ville vara och man slapp tvätta håret så ofta.

Kram Inger

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)