Hemligt

Hej!

Min historiska exposé fortsätter här.

I veckan gick Olle och jag en stadsvandring “Det hemliga Malmö – andra världskriget“. En intressant upplevelse med information om vår stad som vi inte känt till tidigare. Det var många hemligheter som kom i dagen. Lite “deckarkänsla” infann sig allt.

I veckan dök mammas gamla dagbok upp likt fågel Fenix. En ung flickas dagbok är om inte helt, så i varje fall nästan, i klass med krigshemligheter. På denna fanns emellertid inget lås och jag har därför tagit beslutet att jag ska läsa dagboken.
Mamma fick dagboken den 12/8 1941 av sina föräldrar. Först i boken ligger ett fint brev från morfar. Han var ledsen för att han inte kunde vara med på mammas konfirmationsdag. Han var krigsplacerad.

I veckan var jag även på Katrinetorp. Där hade de en utställning “Från funkis till rymdåldern-svensk heminredning 1930–1969“. Det var en upplevelse med hög igenkänningsfaktor. Det är en märklig känsla att gå runt i miljöer som ger en “hemkänsla” fast det egentligen var så länge sedan ur mitt livsperspektiv.
Och så igår fick jag i min hand en bok “Räkna hjärtslag” av Katarina Widholm. Året är 1937 och berättelsen handlar om en ung kvinnas nya liv i Stockholm.

Jag finner det ganska märkligt att det ofta blir så här. Att plötsligt ser jag platser och saker, hör berättelser och läser själv sådant som alltihop handlar om en begränsad tidsperiod.

Jag undrar om mitt undermedvetna “hittar” de här sakerna därför att jag känner rädsla inför vad som komma skall med hänsyn till läget inom många områden i vår tillvaro just nu. Kan erfarenheter från tidigare händelser ge oss balans i vår oro?

I vilket fall så smorde jag in mig med hårbalsam över hela kroppen efter morgonens dusch. Var detta tilltag måhända en omedveten undersökning om sakers alternativa användning i tider av varubrist?

Kram Inger

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)