Avundsjuka

Hej!

Svensk avundsjuka är värst på sommaren” var rubriken på en artikel i dagstidningen häromdagen. Avund är en av de sju dödssynderna inom katolicismen. Att vara avundsjuk på någon är alltså inget positivt eller trevligt. Mer ur artikeln: 

Vi har alltid jämfört oss med varandra, det är djupt rotat i vår natur, säger beteendevetaren Giorgio Grossi.”

En avundsjuk människa är oftast ingen trevlig typ. Avundsjuka är ingen skön känsla. Att känna att någon är avundsjuk på en är inte heller behagligt.

Det finns alltid någon som har det “bättre”, är “gladare”, “rikare”, “friskare” osv. Jag tänker att det är ganska meningslöst att studera andra och inbilla sig att det finns någon som alltigenom har det bra och mår bra på alla plan. I veckan hade jag ett samtal med en klok person. En person som menar att man har det man har och så gäller det att hantera detta.

Ibland när den här känslan av otillräcklighet trots allt dyker upp så försöker jag hitta de där små guldkornen som finns om jag bara vill se dem.

Så har jag i veckan fått en ny frisör, fått min seniorbiljett till lokaltrafiken, rensat årets sista jordgubbar, sett en man åka skateboard på en bil som körde på gatan här nedanför, sett en stjärna på himlen trots himlaglim, i en dröm rättat stavfel i en fiktiv text, börjat använda gurkmeja på gröten och fått en påminnelse om att jag ska ge näring till mina pelargonier.

Kram Inger

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)

Citat från “Svensk avundsjuka är värst på sommaren“, Sydsvenskan, 2023-07-28