Romanen

Hej!

I min hand fick jag en vacker bok skriven av Sven-Eric LiedmanI november : om åldrandet“.

Boken innehåller 33 essäer om just fenomenet vi kallar att åldras.

För mig var läsandet en resa genom mitt liv och mina tankar kring att bli gammal och vad det betyder och har betytt för mig.

Jag tittar på den här boken där jag sitter på balkongen och studerar världen utanför min bubbla. Det är inte många minuter under ett dygn då det är alldeles tomt nedanför huset. Om inget annat så passerar det bilar eller bussar med ojämna mellanrum. Under en dag så kan jag se allt från nyfödda bebisar till väldigt gamla människor. Det är intressant att fundera över olika människors liv. Den där kvinnan eller mannen som springer här förbi så ofta att jag känner igen dem bland annat på grund av deras klädsel men även på grund av deras löpstil. Vad tänker de på under sin runda? Hur har deras liv sett ut fram till denna stund?

Alla åldrar är representerade och alla kämpar på. Var och en efter sin förmåga. Det är ju så med våra liv att vi alla föds med olika förutsättningar på de flesta plan. Hur vi sedan lyckas förvalta det som är oss givet beror verkligen inte enbart på oss själva. Livet är inte rättvist.

Vad är det då som driver vissa att springa eller promenera runt i en park vare sig solen skiner eller det regnar. Är det enbart för att det känns bra i stunden eller är det en medveten satsning på hoppet om ett långt liv. Vi kan ju aldrig veta hur eller när det ska sluta.

Om det stärker min kropp och själen mår bra av att spinga en runda så kan jag tycka att det är synd att inte fler trots allt elände i världen får möjlighet att ge sig ut på en promenad eller springa en runda även om det är i en park i en stad. Parken är fri för alla att utnyttja. Vi behöver inte alltid krångla till saker.

“Men det som vi framförallt behöver samhället för är de svårigheter som livet ofrånkomligen ställer i vår väg” (Sven-Eric Liedman, “I november : om åldrandet” 2022)

Med stöd i boken och studier av livet i parken skulle det kunna skrivas en hel roman.

Kram Inger  

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)