Minibok

 Hej

I dag är det sju år sedan mamma dog. Mamma var en bestämd kvinna med hög integritet. Hon levde ett aktivt liv även när åldern började ta ut sin rätt. Hon chockade alla med att lämna oss från den ena dagen till den andra. För så kan livet också sluta. 

I veckan läste jag en liten röd bok. Det var inte Maos “Lilla Röda“. Det var Ingvar Carlssons senaste bok “I sällskap med döden” (2023). Boken är i miniformat och tunn men mycket innehållsrik och läsvärd.

Boken handlar om hur Ingvars liv hastigt förändras i samband med mordet på Olof Palme. Vi får följa ett liv i Sveriges innersta politiska kretsar. För mig blev det en påminnelse om många stora händelser under min livstid. Det är nästan svårt att ta in alla dessa dramatiska skeenden som mer eller mindre direkt påverkat mig som enskild person och som världsmedborgare.

Världen i dag är inte sådan som jag skulle önskat trots alla dessa skeenden. Någonstans har jag en naiv önskan att jorden ska vara en bra plats för allt och alla.

Så är det ju inte och det behövs inga exempel. Det som emellertid drabbar oss alla, oberoende av vem vi är och var vi är, är döden. Ingvar berättar i sin bok om hur döden drabbat honom framför allt som offentlig person men även som privatperson.

På ett personligt plan berättar han om hustruns liv med Alzheimers. En ömsint berättelse om en älskad människa som spelat en stor roll i hans liv.

Eftersom det här skrivandet handlar om att berätta om mina tankar och känslor som pensionär så kan mina berättelser bli tunga ibland. Det får vara så.

I dag tänder jag ett ljus och minns med kärlek mamma och alla andra som jag saknar. 

 Kram Inger

 texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)