Snöigt

Hej!

En morgon när jag vaknar är hela världen vit(Lennart Hellsing). En fin bild av en tillfälligt ljusare och renare värld.

 Så har alltid mina vintrar börjat. I varje fall som jag minns det. Jag tror att de flesta barn och vuxna tycker det är mysigt och många får något hoppfullt i blicken för i år blir det säkert en riktig vinter. Sådan vinter som vi ser bilder från och som jag har fått uppleva några gånger i livet vid resor till mer snösäkra platser. Jag har varit i Norrland på vintern och jag har varit i Slovenien på vintern som exempel. Platser med mycket snö. Och så bor vi här mitt emellan och tycker det är vackert med det vita lagret. Snöigt ungefär som dammigt tänker jag. Kylan är frisk. Det blåser inte. Himlen är blå. “Hurra, nu blir det vinter som vi har önskat” (Felix Körling). Nästa morgon när vi vaknar så är det oftast bara vått och småruggigt. Så det gäller att passa på.

Det är därför det är så roligt, på gränsen till rörande att se föräldrar som kommer dragandes med barnen på pulkor. Och så de större barnen som själva med sina pulkor i kvällsmörkret tar sig upp på de små kullar som finns här runtomkring för att under glada tjut åka den korta biten ner, på den isiga ytan. Själv besökte jag “Himlabacken” i Pildammsparken i mina ungdomsdagar. Vi hade en spark men den gick aldrig att använda eftersom snölagret var för tunt. Så vi åkte kälke.

Det mysigaste jag har sett i år är emellertid den äldre kvinnan som i den tidiga morgontimmen iförd vinterkappa försiktigt gled fram på sina skidor på gräset utanför huset. Hoppas hon kände sig glad och nöjd efteråt.

Jag undrar hur kvinnan som åkte buss den där dagen kände sig. Hon lät sin våta hund sitta på sätet bredvid henne. Hon svepte lite snabbt med handen över sitsen. Tassavtrycken syntes tydligt när hon gick av. 

Sedan funderar jag över de två männen i 30–40-årsåldern som sparkade sönder den lilla grannflickans nybyggda snögubbe. Kände de sig starka och tuffa månntro? 

Själv har jag kramat snöbollar. 

Kram Inger  

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)