Enough

Hej!

I veckan som gick däckades jag under några dygn av en yrselattack. Det har hänt förr när stressnivån har varit hög. Det kan verka som en paradox att en fulltidspensionär, med två års utbildning i stresshantering, drabbas av höggradig stress. I vilket fall så fick jag ett vänligt uppmuntringsmejl. Då blev jag ju glad. Så kom sista meningen i mejlet. Den löd:” Vet att du gör så gott du kan”. Det triggade i gång hela mitt nervsystem.

Min spontana tolkning blev nämligen att halva meningen hade utelämnats “för du kan ju inte bättre”.

Jag vet att jag “kan bättre”. Det är den insikten som gör mig sjuk nämligen. Att jag inte gör allt jag kan.

För många år sedan sökte jag till en chefsutbildning. Skälet till att jag inte antogs var att jag hade “för stort hjärta” enligt testerna.

En av mina chefer sa en gång så här till mig “Inger, om du tror att du ska rädda världen så kan du lika gärna lägga av”.

För tjugo år sedan var jag sjukskriven ett år med diagnosen “Utmattningsdepression”.

Jag fick av ett barn i en nära relation höra “du har aldrig hjälpt min mamma”. Det var verkligen inte med sanningen överensstämmande då jag under hela barnets liv ständigt hade varit på språng och noga med att alltid vara tillgänglig för mammans minsta vink.

Jag har sedan jag blev en rastlös pensionär av två personer på ett fint sätt blivit tillsagd att lägga av med att jamsa (mitt ordval) med dem.

För att få ner mitt ibland höga tempo så infördes det semesterdagar i Olles och min almanacka. Under en längre tid har vi slarvat med detta vilket alltså fick till följd att jag blev sjuk.

Går det att förstå att i min hjärna blir det kaos när jag ofta får höra att jag ska vara rädd om mig själv och samtidigt känner att jag kan och borde göra mer?

Jag väljer att meningen som triggade i gång mig egentligen betyder enough is enough.

Det är ok att jag som följd av det, oberoende av hur det ser ut i världen, tar ut mina semesterdagar med gott samvete.

Kram Inger  

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)