Klädsel

Hej!

Som man är klädd, blir man hädd är ett gammalt ordspråk som innebär att man blir bedömd och bemött utifrån den klädsel eller stil man presenterar sig i.

Vi lyssnar på en ljudbok av Katarina WennstamDöda kvinnor förlåter inte (2023)”. Boken handlar om hur kvinnorna i princip är fullständigt rättslösa, noggrant övervakade och att deras klädsel är strängt reglerad enligt gällande normer i Sverige 1896.

Jag tänker på den här berättelsen när jag sitter framför tv:n och tittar på Melodifestivalen. Melodifestivalen är numera ett spektakel som vi egentligen inte anser vara något att titta på. Men eftersom vi är sällsynt romantiska av oss, vilket jag tidigare har berättat om, så sitter vi där likafullt.

Och förundras.

Här finns män som framför musik rejält påbyltade i tjock träningsoverall, i hatt med långrock och i jeansjacka och T-tröja.

Och så dessa kvinnor. Är det någon som talar om för dem att deras sång och framförandet av densamma inte är tillräckligt bra för en noggrannare analys. Så att de på något sätt måste distrahera lyssnaren. Detta lämpligen genom att göra som Aslög i den fornnordiska sagan.

Jag har två gånger varit på Melodifestivalsgeneralrepetition. Det var roligt, festligt och lärorikt. Det var inte hysteriskt och tramsigt. Det kändes respektfullt.

När man till och med låter 3-åringar vara med och avgöra (jag begriper att treåringar tycket det är kul att trycka på knappar men i min enfald tänker jag dessutom att treåringar ligger och sover vid röstningstillfället) vilket bidrag som ska representera Sverige i en produktion som kostar oerhörda summor och kräver väldigt mycket arbete så inser jag att jag har tappat lusten att se showen. Jag lägger dock in en brasklapp för nästa år kanske jag är äldre och förståndigare och ser det meningsfulla i att titta. Som idén om något gemensamt.

Just nu oroar jag mig mest för hur det ska bli här i Malmö när alla tävlingsinriktade Mellofans kommer hit. När det blir politik och allvar inblandat i spektaklet.

Kram Inger  

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)