Traditioner

Hej!

”En tradition är något som man brukar göra och som återkommer regelbundet” skriver ”Institutet för språk och folkminnen”.

Jag tror att människor, eftersom vi i grunden är sociala varelser, har behov av att känna tillhörighet. Vi behöver känna igen oss och vi behöver kunna oskrivna lagar. Om vi inte kan dessa lagar så blir det lätt fel och missuppfattningar. Och sådant vill nog de flesta undvika i största möjliga mån.

Påsken är ursprungligen en religiös tradition men den har blandats upp med mycket från gammal folktro och familjeidéer.

Jag har tidigare berättat om min stora släkt både på pappas och mammas sida. Vi samlades alltid så fort det fanns anledning att fira. Eftersom Olles familj kom in tidigt i mitt liv så blev det mycket firande även där.

Då gällde det att komma ihåg vilka regler som gällde var. Det var nämligen det som var så märkligt när det gick upp för mig att ”fira påsk” till exempel inte alls var detsamma för alla. Egentligen var det inte mycket som var detsamma mer än möjligtvis äggen. Hur äggen hanterades och åts var emellertid olika överallt.

Numera tänker jag att människor som tycker om och trivs med varandra kan samlas och göra något tillsammans, beroende på hur livet och tillvaron är just nu. De behöver inte bry sig så mycket om vad som har varit. De kan hitta nya mötesplatser och skapa nya vanor för att dom kan. Kanske för att fira påsk.

Vi träffas helt enkelt för att vi vill och kan. Fast om vi sen gör om samma sak nästa år så betyder det kanske per definition att vi har skapat en ny tradition.

Kram Inger

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)